Налазите се на страници > Почетна > Блог > Турска се разочарала у ЕУ

Турска се разочарала у ЕУ

12-12-2014 12:07:49 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Stringer/ vostok.rs |


Турска, која је и раније била важан чинилац регионалне стабилности и инвеститор Балкана, после посете председника РФ Владимира Путина може да постане и "Енергетска капија" за Европу.

Изјава шефа дипломатије ЕУ Федерике Могерини да је Анкара у последње време подржала мање од једне трећине спољнополитичких иницијатива ЕУ, док је у недавној прошлости овај показатељ износио 80%, поново је изазвала у Турској бурне дискусије о спољнополитичкој оријентацији земље.

Коментар заменика генералног председника владајуће у Турској Странке праведности и развоја за међународне послове, доктора социолошких наука, професора Јасина Актаја.

- Спољна политика сваке државе не може, а да не реагује на различите промене у региону и у свету. Данас је свет ушао у прелазни период. Није познато колико ће он трајати. Међутим, данашње промене, према мом мишлењу, нису повод за велике промене. Зато не верујем да ће се у догледној будућности спољна политика Турске кардинално променити.

Другог мишљења у вези са унетим корективама у спољнополитичку стратегију Турске придржава се наш други саговорник – потпредседник Турско-азијског центра стратешких истраживања Мурат Биљхан.

- Данас живимо у доста сложеном периоду. У таквој ситуацији Турска мора поново да гради своју спољну политику. Без тога ће се ситуација у свету и региону и даље развијати не у корист турских интереса. Турска мора да разради разумни прилаз при одређивању пријатељских за њу земаља и објективно прилази питањима подршке одређене стране у неком конфликту.

Многи експерти у коментарима о променама у турској спољној политици истичу раст сарадње Турске с земљама и интеграционим заједницама Евроазије. Да ли евроазијска политика Анкаре може да се сматра њеним новим стратешким определењем?

Ево што је испричао у вези са тиме дописнику Агенције РИА Новости и радиостанице Спутник научни саветник Центра за проучавање проблема националне безбедности и спољне политике Института "Турска у XXI веку", доктор политичких наука, доцент Саит Јилмаз.

- Анкара не разматра источни или азијски правац као алтернативу свог партнерства с Европом. Активизација евроазијског правца у спољнололитичкој стратегији Турске ће допунити систем осигурања европске безбедности, додати јој ефикасност.

Анкара се заиста разочарала у ЕУ, која на све начине покушава да је потисне из европске политике безбедности и одбране.

Разочарање у западни правац, помицање центра светске экономије ка Евроазији, као и раст унутаррегионалне и међурегионалне интеграције постали су основни чиниоци, који су повећали евроазијски правац у турској спољној политици. Турска покушава да постане поштован и вредан члан система евроазијске безбедности. Зато сарадња са земљама Евроазије, нарочито са Русијом, у томе јој много помаже.