Спољна војна подршка Кијева продубиће конфликт у Украјини

13-12-2014 12:15:46 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Сенат америчког Конгреса усвојио је Акт о подршци слободе Украјине-2014. Нацрт закона даје председнику САД право да испоручује Кијеву војну технику, у првом реду противтенковско и противоклопно наоружање. Поред тога, документ одређује Украјину, као и Грузију и Молдавију као основне савезнике САД ван НАТО-а.

У Украјини је са тешкоћом успостављено реално примирје. Војска не гађа стамбене квартове Донбаса, а устаници не гађају ватрене тачке украјинске војске. То даје шансу за успостављање политичког дијалога између Кијева и југоистока. Али дводневни режим затишја после дугих месеци крвавих бојева је још врло крхко примирје. За њега су крајње опасне било какве провокације. Управо тиме су се позабавили амерички партнери Украјине. Сенатори САД решили су да подрже кијевске власти у њиховом агресивним тежњама и пристали су да помогну Украјини оружјем у вредности од 350 милиона долара. За земљу коју је само неповољни развој ситуације на фронту натерао да потпише мировни споразум и која је свега пре неколико дана донела реалну политичку одлуку да прекине крвопролиће, то може да буде подстицај за нова агресивна дејства, истиче директор Међународног инситута за Најновије државе Алексеј Мартинов.

- Усвајање дате резолуције од стране конгреса несумњиво не доприноси смањењу напетости на југоистоку Украјине, пошто се наставља милитаристичка реторика. И мада дата резолуција не представља војну помоћ, већ даје дозволу председнику САД да оствари такву подршку, то ће битно погоршати ситуацију.

Између осталог, САД не покушавају први пут да утичу на ситуацију по свом нахођењу. Оружани државни преврат у Украјини у фебруару текуће године десио се уз директну подршку Стејт департмента. А пре тога је било смена режима у Африци, на Блиском Истоку.

У слуачју Украјине све је могло да се деси једноставније да није Донбас устао против насилне смене власти у Кијеву. И сада, када дијалог нових украјинских власти са југоистоком рекло би се почине да се успоставља, Вашингтон предузима покушај да га прекине. Поред спремности да испоручи тешку војну технику, Америка изјављује да су Украјина, као и Грузија и Молдавија, главни савезници САД ван НАТО-а. Јасно је зашто ти слаби у војном, политичком, економском погледу савезници, каже политиколог Андреј Суздаљцев.

- То је подршка датих земаља у страну конфронтације са Русијом, ометање њиховог дијалога са Русијом. Наравно, тамо ће се модернизовати армија, појавиће се америчке војне базе. Формално, то су зоне ван НАТО-а, тачније тамо Американци себи могу много да дозволе чак без усаглашавања са својим савезницима.

Према мишљењу МИП РФ, пракса примене у различитим регионима света извоза демократије, смене режима, организација револуција у боји у те сврхе или коришћења других метода развоја наметнутих споља сувереним народима без уважавања традиције и националних особености предтавља озбиљан дестабилишући фактор. Овај негативан тренд могуће је и крајње неопходно преломити, убеђена је Москва.

Татјана Табунова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут