НАТО: нови савезник без савеза

18-12-2014 12:46:28 | | Глас Русије, фото: AP/Eric Vidal/ vostok.rs |


Према саопштењима медија, у оквиру Недеље Украјине која се одвија у ЕУ, у радној посети Бриселу налази се украјинска делегација на челу са премијером Арсенијом Јацењуком.

Украјински и други европски медији сложно истичу у наслове својих саопштења речи „мапа пута“. Ипак, то још није званичи Акциони план за чланство у НАТО-у који добиају у првој фази званични кандидати за чланство. Мапа пута коју су поменули коментатори је за сада политичка творевина самог господина Јацењука. Он је своју мапу изнео у току конференције за штампу према резултатима састанка са генералним секретаром алијансе Јенсом Столтенбергом. То је као прво укидање ванблоковског статуса, као друго извођење реформи у сфери безбедности, политике, економије, права, како би се одговарало стандардима и критеријумима НАТО-а, и коначно, организација рефрендума о ступању у алијансу.

Узвишених изјава и лепих метафора на стастанку у штабу НАТО-а било је више него довољно. Тешко да их треба све набрајати. Али једно ипак вреди поменути. „Сећам се како сам пре 9 месеци говорио да НАТО-а нема на нашем радару. Сада се слика на радару променила.“ – сликовито се изразио Јацењук. А шта показује овај политички радар Кијева, више не чуди. Ми видимо на њему руске тенкове, авионе и руске војнике – одушевљавао је своје бриселске слушаоце шеф украјинског кабинета. Томе се заиста не треба чудити, узимајући у обзир да истог дана на брифингу одржаном у Кијеву начелник украјинског генералштаба Виктор Муженко је изјавио да на територији Украјине има до 10 000 руских војника, а још најмање 50 000 око источне границе Украјине.

После таквих речи начелник штаба алијансе, господин Столтенберг, више није могао да прође без уверавања у пуну подршку украјинског партнера. Између осталог сада, може се рећи, не само партнера, већ и савезника, макар и без савеза. Како су ових дана саопштиле светске новинске агенције, Барак Обама је пристао да потпише Ако о подршци слободе у Украјини који је усвоји сенат САД и који јој даје стаус савезника САД ван НАТО-а и могућност испоруки тешког наоружања. И уједно одлуку о новим санкцијама против Русије.

За наоружање, јасно, Кијев ће рећи хвала. А Јацењуку није пошло за руком да се договори о хитним финансијским приливима ЕУ у Украјину. Одговор је гласио – новац у замену за реформе. У медијима су се већ појавиле алузије на то да је Брисел изгубио поверење према речима Кијева о томе како тежи у Европу. Зато за други Брисел, у мундиру НАТО-а, такво питање се не поставља, сматра војни експерт, главни уредник листа Национална одбрана Игор Коротченко.

- Никакве измене које би се дешавале у Украјини ста тачке гледитша унутарполитичке ситауције неће вршити никакав утицај на процес увлачења ове земље у НАТО, каже експерт. САД су поставиле себи јасан циљ – преформатирање постсовјетског простора путем укључивања бивших совјетских република у састав алијансе. Ов аполитика ће се поштовати без одступања. И Русија треба да полази управо од тих околности.

Између осталог, Молдавска социјалистичка партија назвала је акт који је усвојио сенат САД провокацијом, потшо Пентагон добија право да испоручује оружје у Молдавију. А то може да искомпликује процес придњестровскго регулисања. Ко се у Европи игра ватром?

Олег Севергин,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут