Налазите се на страници > Почетна > Политика > Рекорд спорог мишлења

Рекорд спорог мишлења

21-12-2014 10:13:18 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


САД, изгледа, успоставиле су редовни рекорд политичког спорог мишлења. Требало је да прође једно 50 година да би схватиле штетност политике санкција и изолације Кубе.

Данас Вашингтон намерава да обнови дипломатске односе с њом и ублажи трговински ембарго. То је Обама објавио у среду на конференцији за штампу у Белој кући. Он је био приморан да призна да санкције према Острва Слободе нису имале никакве результате.

У Вашингтону планирају да сарађују с Кубом у широком обиму, укључујући борбу с наркотрафиком и трговином робљем, миграцију, промену климе.

Експерт за Латинску Америку Александар Харламенко уверен је да је управо светска јавност натерала САД да промене свој став о Куби.

Мислим да пре свега нема више могућности да се супротстави практично једнодушном захтеву читаве Латинске Америке, као и већине светске заједнице, да се учини крај анахронизму као што је ембарго. Читави низ антикубанских закона, који обухватају, између осталих, и грађане и организације трећих земаља, већ у току више од 20 година осуђује апсолутна већина чланица Генералне скупштине УН.

Вашингтон разматра могућност отварања дипломатског представништва у Хавани. Очекује се раст инвестиција и развој трговине између две земље, даље укидање ограничења за путовања грађана. САД су спремне да укину финансијске санкције према Куби, између осталих, деблокирају рачуне Кубанаца. При томе су у администрацији истакли да ће наставити рад на тематици заштите људских права, подршке приватног сегмента, ширењу приступа Интернету за Кубанце, дозволивши својим провајдерима да раде на Куби.

Бивши потпредседник Руског Друштва Пријатељства с Кубом Владимир Бондарчук је подвукао да кубански народ на путу обнављања односа с САД-ама не попушта притиску великог суседа.

Американци су већ у току неколико година предлагали варијанте регулисања односа, али на основи тога да би се Фидел и Раул Кастро повукли. Морају да буду ликвидирани армија и правни органи. Били су и други различити услови. Ниједан од њих кубанска страна није прихватила. Међутим, Американци су дошли до закључка да њихови напори у економској блокади кубанског народа немају никакав резултат.

САД су прекинуле дипломатске односе с Кубом 1961. године због незадовољства политиком Фидела Кастра. Он је почео национализацију плантажа шећерне трске и конфискацију својине грађана САД, између осталог рафинерија нафте. Истовремено је Вашингтон увео против Кубе скоро потпуни ембарго. Као услов за укидање санкција је Вашингтон затражио од Хаване обуставу војне сарадње с другим земљама.

МИП Русије је поздравио нормализацију америчко-кубанских односа. Међутим, заменик премијера Дмитриј Рогозин, који је на челу руско-кубанске међувладине комисије за сарадњу, скептично се односи према таквој новости. "Од сада ће гушити у свом загрљају, – написао је Рогозин у Twitter о плановима Обаме да посети Кубу.

Међутим, кубански пример је ипак карактеристичан. Независност народа, његов национални понос побеђују сваке санкције и препреке.

Занимљиво је колико ће времена требати САД-ама да би схватиле бесмисленост и штетност санкција против Русије?