Ступање Украјине у НАТО у датом тренутку није могуће

01-01-2015 11:19:03 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Парламент Украјине у уторак је усвојио закон који укида ванблоковски статус ове земље и потврђује тежњу Кијева да постане члан НАТО-а. Из геополитичких и економских разлога питање ступања Украјине у НАТО још дуго ће се разматрати само теоријски, сматрају руски експерти.

Европа тешко да ће подржати ступање Украјине у НАТО, пошто сви трошкови везани за пребацивање украјинске армије на НАТО стандарде лежи не на плећа економије водећих земаља ЕУ, сматра председник међународног Центра за геополитичке анализе Леонид Ивашов.

- Не желе сви у Европи, посебно у Западној Европи, да Украјина буде у НАТО-у. Она ће морати да се опреми наоружањем по НАТО обрасцу, али Украјина за то нема новца, значи мораће да одреше кесу европљани.

Експерт је такође истакао да не желе сви у Европи неслагања са Русијом из политичких мотива, значи процес ступања Украјине у НАТО неће бити једноставан и највероватније пружиће јој само статус ванблоковског савезника.

Експерт Центра за међународну безбедност Андреј Загорски сматра да усвајање овог закона у Ради представља политички гест, а питање ступања Украјине у НАТО за сада се налази ван практичне равни.

- То није толико закон који укида некакве сметње на путу у НАТО, колико политичка демонстрација. Питање остаје теоријско, у пракси оно се не разматра за сада ни у Кијеву, ни у НАТО-у.

Главна препрека на путу ступања Украјине у НАТО биће нерешени територијални спорови, сматра експерт руског Института за проблеме међународне безбедности Алексеј Фененко.

- Тренутно Украјина никако не може да ступи у НАТО, пошто са два нерешена територијална проблема нико је неће примити у Алијансу. Донбас и Крим судржавају Кијев од његове жеље да ступи у међународну војну асоцијацију.

НАТО не прима у свој састав земље које имају територијалне спорове, а Украјина претендује на Крим, који је постао део Русије према резултатима референдума у марту. Ипак, експерт је претпоставио да временом за Украјину ће бити створен некакав посебан вид парнерства у оквиру НАТО-а или ће јој пружити статус главног савезника ван Алијансе, што ће дати САД право да на територији Украјине постави своју војну инфраструктуру.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут