Када речи не одговарају делима

25-12-2014 11:26:45 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Vladimir Nikolsky/ vostok.rs |


Трилатерална контакт група за регулисање ситуације на истоку Украјине 24. и 26. децембра ће одржати састанак у Минску. О томе су се јуче договори лидери Русије, Украјине, Немачке и Француске.

Мински протокол о прекиду ватре у две источне области Украјине био је потписан у главном граду Белорусије 5. септембра 2014. године. Владимир Путин, Петар Порошенко, Франсоа Оланд и Ангела Меркел сложили су се да је неопходно испунити све тачке споразума: прекид ватре, излазак на линију раздвајања, повлачење трупа и тешког наоружања, као и скорије ослобађање свих заробљеника.

Како изјављују прес-секретари госпође Меркел и господина Оланда, мински договори треба да постану основа за даље регулисање кризе.

Ко би се осмелио да не подржи тако снажну теоријску базу? Тада, зашто још увек све стоји на месту? Коментарише руски политиколог Михаил Сава:

- Тешко предвидива ситуација, чија је прва варијанта да они уопште не могу да се договоре. Стање на истоку Украјине је лукава игра. Тамо је много фактора који се не говоре, али који се узимају у обзир приликом закулисних маневара. То је конфликт са огромном информационом компонентом.

Друга варијанта: узима се у обзир да је мир потребан, а људи су главна вредност, не политика, не геостратегија појединих лидера, већ управо људи, могућ је договор који ће потврдити статус-кво. Једноставно дозволити да се предахне, обнови привреда, да се стипу у зиму у слично. Али која варијанта ће бити реализована, данас нико не може да каже.

Политика је у последње време постала врло субјективна. Понекад, лични хиреви појединих личности претичу важне статешке одлуке.

Изјаве Петра Порошенка који је више пута говорио да је спреман да допринесе светској политици, остају у некаквом празном простору. Или је он недовољно угледан у својој средини, или нешто смишља, подупирући се реториком.

Ипак, сматра руски аналитичар, не одређује само он стање у региону. Постоје и лидери самопроглашених република и за сада непризнатих од стране било кога другог, осим Русије. Постављају се питања: колико су ови лидери самостални и утицајни? Тачније, у процесу ових договора ни успех, ни неуспех не може да припада једној страни. То су преговори. И за сада је рано говорити о државном суверенитету Источних области Украјине.

Јасно је да о подели Украјине за сада нема говора, зато на првом месту стоји питање мира на територији републике, где се води жесток и нејасан братоубилачки рат. Шта реално може да заустави овај кошмар? Само подударност између речи које се изговарају у току рунди и реалних дела. И веома бисмо желели да се надамо да ће нови преговори у Минску променити ситуацију, подвукао је на крају руски политиколог Михаил Сава.

Наталија Александрова,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут