ЕУ са муком иде у 2015. годину

01-01-2015 01:30:12 | | Глас Русије, фото: FOTOBANK/Getty Images/ vostok.rs |


Наш главни задатак у овом новогодишњем периоду је да резимирамо резултате. Пошто су се главни проблеми прошле године упирали у став и концепције ЕУ, ми смо решили да разговарамо о Европи и њеној блиској будућности са руским експертом, познаваоцем региона, замеником директора Института за глобализацију и руководиоцем Центра за економска истраживања Василијем Колташовом.

Експерт коментарише чему је пришла Европа, између осталог Источна, пред почетак 2015. године. Има ли чему да се радује, и неће ли морати да испија горку чашу у новој години?

- ЕУ је затворила 2014. годину прилично повољно, мада многи ће рећи да она има гомилу проблема. То је заиста тако. Видели смо да због пада курса рубље, па и због успоравања немачке привреде, постоје знаци другог таласа кризе такозване зелене зоне ЕУ — у Немачкој, Пољској, Чешкој и Аустрији. У том делу Европе који је после отписивања Француске требало да извуче Европу из економске мочваре. Ова зона се такође постепено утапа у проблеме, и јасно је да никога неће ни од куда извући. Али зашто говорим о повољности, зато што је ЕУ ипак преживела, очувала се и није се распала, упркос гласним изјавама мађарских власти да ће иступити из ЕУ. Али испало је тако да за сада нема куда да се иступа. И без обзира на читаву критику Русије у европској штампи, највише ЕУ треба да буде захвална Русији, зашто што је управо руски благ став поводом Украјине осигурао с једне стране стабилизацију режима у Кијеву, а са друге његово очување под контролом европске бирократије и САД. И на крају блокирала је даље разорне процесе у самој ЕУ. Зато година за организацију завршена је солидно, ЕУ је сачувала финансијску стабилност, није било никаквог банкротства, то је већ успешно за њен финансијски сектор, зато што новац из прилично оптерећених кризом европских економија наставља да храни европске банке.

Ипак за грађане Источне и Јужне Европе 2014. година била је сложена. Цене су расле. Стандард није повећан. Шта више, политика ЕУ била је усмерена на смањење номиналне плате у еврима, али смањена је и реална зарада. Тачније настављено је појефтињење радне снаге у Европи, што би требало да извуче ЕУ из економске кризе. Али то се није десило и неће се десити наредних година. Управо тако Европа неће успети да изађе из критичне ситуације, подвукао је на крају руски експерт Василиј Колташов.

Наталија Александрова,


КАТЕГОРИЈЕ