МСП РФ негодује због терористичког акта у центру Париза

08-01-2015 09:39:18 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Regis Duvignau/Files/ vostok.rs |


МСП РФ негодује због терористичког акта у центру Париза. Трагедија потврђује потребу за наставком активне сарадње у борби против терористичке опасности.

Сатирички часопис "Charlie Hebdo" је познат по скандалу који је избио 2006. године после штампања карикатуре пророка Мухамеда која се пре тога појавила у данском издању "Jyllands-Posten". Објављивање карикатуре пророка изазвало је негодовање верника, а главни уредник издања Филип Вал је 2007. године изашао пред суд, али је био ослобођен оптужбе. У новембру 2011. године, после изласка још једног броја часописа посвећеног ситуацији у Тунису и Либији, непозната лица су подметнула пожар у редакцији "Charlie Hebdo". Издање је требало да изађе под називом "Шаријат-Ебдо", а као уредник је наведен пророк Мухамед.

У јеку немира због филма "Невиност муслимана" 2012. године објављена је серија карикатура пророка Мухамеда. На корицама броја који је изашао у септембру 2012. године приказан је муслиман у инвалидским колицима која вози Јеврејин. Почетком 2013. године у једном од издања "Charlie Hebdо" појавио се стрип о животу пророка.