Financial Times: Украјини прети дефолт 2015. године

08-01-2015 09:58:52 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Украјина ће 2015. године бити приморана да објави дефолт у случају да јој не буде обезбеђена додатна финансијска помоћ од 15 милијарди долара осим 17 милијарди долара колико је већ било издвојено, саопштава The Financial Times позивајући се на резултате сопствене анализе дужничког оптерећења Украјине, која је извршена на основу методике Међународног монетарног фонда (ММФ).

Уколико западни партнери Кијева не издвоје новац за Украјину у најскорије време, власти земље ће бити приморане да прогласе дефолт. Повериоци већ почињу да продају украјинске облигације због тога што постоји опасност да ће Кијев одбити да испуњава дужничке обавезе. Осим тога, државне облигације Украјине које приспевају 2017. године 6. јануара су пале на рекордно ниских 0,58 долара, без обзира на повећану рентабилност од преко 35% - пише The Financial Times.

По оценама издања спољни дуг Украјине 2015. године може достићи показатељ од 90% БДП, што је двоструко више него 2013. године. Обично ММФ овакве показатеље оцењује као неприхватљиве.

Међутим, монетарни фонд не може да пружи финансијску помоћ док се САД и ЕУ "не договоре о томе ко треба да плаћа украјинске рачуне".

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут