Обама званично предложио Картера за министра одбране САД

08-01-2015 09:02:40 | | Глас Русије, фото: AP/Carolyn Kaster/ vostok.rs |


Председник САД Барак Обама је званично предложио сенату кандидатуру Ештона Картера ради разматрања питања одобравања Картера на дужности министра одбране, саопштила је Бела кућа у среду.

Тачан датум разматрања Картерове кандидатуре још увек није познат. Шеф профилског сенатског комитета Џон Мекејн је изјавио да ће се комитет овим питањем бавити у јануару.

Обама је предложио Картера за кандидата на дужности министра одбране уместо Чака Хејгела који је разрешен ове дужности. Како истичу стручњаци, републиканци који контролишу Конгрес, укључујући и Мекејна, у принципу су одобрили избор шефа државе, премда су ставили на знање да намеравају да искористе процедуру одобравања за критику Обамине политике у вези с борбом против „Исламске државе“ у Ираку и Сирији.

Картер је од 2011. до 2013. године био на дужности првог заменика министра одбране САД кад је на челу Пентагона био Леон Панета. Пре тога је две године руководио структуром министарства за управљање куповином технологије и наоружања, а за време председника Била Клинтона је био помоћник министра одбране за питања међународне безбедности.