Ноам Чомски: Санкције Запада ће изазвати евроазијско "кретање у супротном правцу"

09-01-2015 09:55:05 | | Глас Русије, фото: «Голос России»/ vostok.rs |


Садашња политика западних држава подстиче Русију на зближавање с Кином, изјавио је амерички филозоф и публициста Ноам Чомски у интервјуу за RT.

"Запад не може да изолује Русију, премда може да јој нанесе озбиљну штету, али оно што ће вероватно учинити и што је већ почео да чини, - а то не сматрам само ја и то је већ очигледно – Запад "тера" Русију на исток, ка блискијим односима с Кином", изјавио је научник.

Без обзира на некадашње непријатељство између Русије и Кине, ове две земље имају заједничке интересе, а у условима санкција и других притисака Русија је практично приморана да се креће у правцу ближих односа с Кином, сматра Чомски.

Садашња политика Запада наводи Русију на ближу сарадњу са Шангајском организацијом за сарадњу (ШОС), истиче Чомски подвлачећи притом да је Кина центар овог значајног међународног система.

Чомски истиче супротстављање Америке и Кине, што представља део окретања САД на исток, које је најавио Барак Обама.

Сарадња у оквиру планиране трговинско-економске организације Транстихоокеанско партнерство (ТТП), која укључује низ азијских земаља, али што је занимљиво, не и Кину, усмерена је на то да од држава-чланица организације начини економске партнере у војној стратегији САД ради враћања у Азију, сматра Ноам Чомски.

По мишљењу научника, уз помоћ санкција према Русији САД подстичу „кретање у супротном правцу“ које остварују ШОС или његове присталице, у које ће спадати и Русија. Ово удружење може почети да се креће кроз цео евроазијски регион, прво према Турској, а затим ће продрети у земље западне Европе, које одавно одржавају блиске контакте, како с Русијом, тако и с истоком, на пример, у Немачку.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут