Лафленд: Сама идеја слабе Европе која врши притисак на Русију је апсурдна

09-01-2015 09:58:31 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Француска се суочава с озбиљним економским потешкоћама, Грчка је на прагу изласка из еврозоне, а Велика Британија ризикује да изађе из састава Европске уније. За економски нестабилну Европу сад постоје актуелнији изазови од конфронтације с Русијом, изјављује британски политиколог, директор истраживачких програма Института за демократију и сарадњу Џон Лафленд у интервјуу за RT.

"Сама мисао о томе да људи, који су начинили толико грешака и који су остварили искључиво неуспешне резултате у сопственој политици, покушавају да прете Русији или било коме другом, може изазвати само смех", истиче политиколог. По његовом мишљењу, мноштво проблема у Европи може представљати фактор отопљења у односима између Брисела и Москве.

Лафленд скреће пажњу на изјаву Франсоа Оланда у којој је француски председник рекао да санкције према Русији треба да буду укинуте уколико буде постигнут напредак у ситуацији у вези с Украјином.

"Мислим да ове речи значе да Француска намерава да покрене иницијативу за деескалацију напетости (између Русије и Европе – ред.), да жели да издејствује укидање санкција, а такође је заинтересована за завршавање посла у вези с "Мистралима" <…> Сад видимо да Француска почиње да заузима релативно традиционалан став у спољној политици ослањајући се на модел пријатељских односа с Русијом. Ове изјаве (Оланда – ред.) уливају оптимизам", сматра Лафленд.

Западне земље су од марта већ неколико пута уводиле санкције према низу руских политичара, бизнисмена и компанија због става Русије о Украјини. Најновији случај примене сличне праксе представљају децембарска ограничења, кад је председник САД објавио економску блокаду Крима, а на списак санкција доспео је низ познатих посленика са Крима и истока Украјине.