ЕУ: Неуспешни резултати финансијске године

31-12-2014 10:08:07 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/World Economic Forum/cc-by-nc |


ЕУ је резимирала неутешне финансијске и економске резултате 2014. године. Према признању шефа Европске централне банке (ЕЦБ) Марија Драгија, економски напредак у зони евра није тако осетан као што се рачунало у ЕУ. Али ни 2015. године не треба очекивати промене набоље. Само пет земаља ЕУ могу да се задрже у оквирима траженог буџетског дефицита. При томе сама ЕЦБ се тако и није решила да покрене нове антиркизне мере.

Бирократија ЕУ је остала верна себи и пред лицем нове рецесије у зони евра. Упркос многим прогнозама, ЕЦБ се није одлучила да изјави да прелази на ефикасније антикризне мере, укључујући масовни откуп државних дужничких обавеза. Уместо тога потенцијалним инвеститорима је понуђено да се задовоље магловитим обећањима Марија Драгија да ће се првих месеци 2015. Године проучити успех актуалних стимулационих програма.

Између осталог, оно што се дешава у европској економији тешко је назвати „успехом“. Индек пословне активности PMI који је објавила финансијска агенција Markit пао је у новембру до минималног нивоа за последњих 16 месеци. Он је показао да се зона евра налази на ивици нове рецесије. Уместо да још једном умањи сопствене прогнозе економског раста и инфлације, ЕЦБ се позабавила ничим другим до неозбиљном корекцијом своје лексике – изјавио је тим поводом водећи економиста компаније Credit Agricole Corp. Фредерик Дјукрозе који је коначно обележио шефа ЕЦБ: Драги није чак у стању да да неки јасан сиглан. Једном од стратешких антикризних мера руководство ЕУ је својевремено прогласило поштовање буџетске дисциплине од стране земаља чланица ЕУ и посебно зоне евра. Под паролом борбе против буџетског дефицита у „проблематичним“ земљама су извршена масовна отпуштања, замрзнуте су плате, смањени социјални трошкови. И ево шта је ЕУ добила за 2015. годину у „сувом остатку“. Према подацима Европске комисије, само пет држава може да се уклопи у захтеване параметре буџетског дефицита: Немачка, Ирска, Луксембург, Холандија, Словачка. А међу прекршиоцима буџетске дисциплине се помињу не само проблематичне земље попут Португалије и Шпаније, већ и такви економски лидери као што су Француска и Аустрија. Види се значајно економско раслојавање унутар саме зоне евра, изазвано објективним разлозима – истакао је за Росију севодња професор руске Финансијске академије Борис Рубцов:

- Економска ситауција у појединој земљи ЕУ зависи како од њене социјално-економске специфике, тако и од места у Европи и свету у целини. Управо ова околност главни је фактор оцене економских перспектива било које европске државе.

У тим условима привлачи пажњу присуство „одликаша“ Словачке на списку. Оно се објашњава спровођењем у овој земљи, као и у другим земљама Централне и Источне Европе, промишљеније и одмереније економске политике, подвукао је за Росију севодња експерт Економског института РАН Вјачеслав Сенчагов:

- То да се у ЕУ потпуно нису поштовали утврђени финансијски нормативи, то је чињеница. Али на тој општој позадини управо источноевропске земље изгледају боље. Оне, између осталог, за разлику од својих колега из ЕУ нису сакупиле толико неиздрживих дугова.

Важан фактор је такође стечено искуство сарадње држава Централне и Источне Европе са Русијом и другим земљама ван граница ЕУ. У структури увоза исте те Словачке Русија заузима треће место после Немачке и Чешке. Један од кључних спољнотрговинских партнера Братиславе је земља као што је Јужна Кореја. У сличној диферзификацији се и крије један од извора словачких економских успеха.

Петар Искендеров,