"Коридор" неће заменити "ток"

31-12-2014 10:11:28 | | Глас Русије, фото: south-stream.info/ vostok.rs |


Ове недеље ЕУ је објавила о намери да замени руски пројекат "Јужни ток" својим пројектом "Јужни коридор". О томе се говори у изјави Европске комисије на крају сусрета са министрима енергетике осам земаља-чланица ЕУ, учесницима међународног пројекта гасовода из РФ.

ЕУ је обелоданила планове изградње терминала компримованог гаса и сопствених гасовода према југу ради експлоатације гасних налазишта на епиконтиненталном појасу Црног и Средоземног мора. Пројекат такође предвиђа стварање "система вертикалних гасовода" између југоисточне и централне Европе. Све би било добро да није једне препреке. Брисел је свестан да је остваривање овог пројекта практично немогуће. Поред одсутности финасија, за изградњу не постоји неопходна количина гаса за пуњење "коридора". Све је већ распоређено за више година унапред.

Водећи експерт Савеза нафтогасоиндустријелаца Русије Рустам Танкајев сматра да је Европа сама себе казнила, разоривши пројекат "Јужни ток".

Главни узрок разарања пројекта је став централних власти ЕУ, који је наметнут од стране САД. Радећи са ЕУ последњих година, Гаспром се убедио да је немогуће нормално радити. У овој ситуацији преузети огроман пројекат није имало смисла. ЕУ, која је, чинило би се, победила у тој борби, уствари је изгубила и сама себе казнила.

Подсетимо, о одустајању од изградње "Јужног тока" руски лидер је објавио 1. децембра.

Владимир Путин је објаснио то, између осталог, неконструктивним ставом ЕУ. Уместо тога РФ намерава да сагради гасовод преко Црног мора у правцу Турске.

Разочарање и тражење криваца је постало основна реакција у земљама, повезаним с изградњом гасовода. Њима су ускратили пут у "топлу" будућност. Директни губици компанија ЕУ од блокирања "Јужног тока" ће износити најмање 2,5 млрд евра, и то нико у ЕУ не намерава да надокнади. Данас југоисточна Европа, којој је био намењен пројекат, добија руски гас преко Украјине. Зато у случају да Кијев, како се то већ више пута дешавало, почне да краде гас зими, овај регион ЕУ ће остати без топлоте.

Финансијски експерт Михаил Крилов сматра узроком обуставе пројекта "Јужни ток" интриге Американаца.

САД врше притисак на Европу како би се отворила за испоруке горива. За САД је реч пре свега о нафти, јер терминала за компримовани природни гас за сада има мало. Изградња нових америчких терминала је још једна полуга за притисак САД на ЕУ.

Председник Међународног гасног савета Жером Ферје је уверен да је у гасном спору с Русијом Брисел изгубио.

Неки делатници ЕУ покушавају да нас увере да Европа може да се снађе без руског гаса, променивши испоруке. То је лажна тврдња, уверен је Ферје.

Валериј Агејев,