Украјина звецка нуклеарним отпадом: безумље по Гајгеру

09-01-2015 10:44:22 | | Глас Русије, фото: East News/imago stock&people/ vostok.rs |


Кијев наставља да изјављује о својим плановима производње нуклеарног оружја. Али Запад му је припремио другу улогу: улогу „гробља“ искориштеног нуклеарног горива које ће стизати у Украјину из САД и Европе.

Проблем нуклеарног наслеђа Украјине, које је припало актуалном режиму у Кијеву, има политичку и економску компоненту.

Политички аспект садржи уцену упућену Русији претњом да ће Украјина обновити нуклеарни статус и умишљеним постојањем нуклеарног наоружања код кијевског режима.

У септембру министар одбране Украјине запретио је свету да ће бити произведено нуклеарно наоружање и да ће земља бити претворена у нуклеарну силу. После фебруарског државног удара повратак производњи нуклеарног оружја више пута су предлагали посланици Врховне раде из разних фракција. У марту 2014. године Врховној ради био је дат нацрт закона о изласку Украјине из Уговора о нераспротирању нуклеарног оружја. Ипак, за сада све акције власти у датом правцу пресецају њихове прекоокеанске газде.

Узрок је у томе што САД не желе да дозволе ширење нуклеарних технологија у правцу непожељном по себе саме. Пре свега, ван граница Украјине. Вашингтон демонизује земље које му не одговарају и измишља „осовине зла“ не да би Кијев снабдевао одговарајућим материјалима и технологијама израде све заинтересоване и способне да за њих плате.

Сада о економским аспектима нуклеарног наслеђа. Они подразмевају проблем чувања нуклеарног отпада западних земаља на територији Украјине и претварање земље у полигон за војно-биолошка испитивања САД, везана за отпад „војне нуклеарне енергетике“.

Према инфорамцијама, у Украјини ће се складиштити нуклеарни отпад из ЕУ и САД. Тобоже захваљујући тајном споразуму „мајданске власти“ са европским партнерима, основно место за складиштење отпада је зона Чернобиљске нуклеарне централе. Такође је било истакнуто да са финансијском страном посла има везе Агенција за међународни развој (USAID).

23. априла такозвана привремена влада Украјине издала је наредбу о издвајању земљишних парцела укупне површине 45,2 хектара за изградњу у зоне изолације Чернобиљске нуклеарне централе централног складишта искориштеног нуклеарног горива, које треба да постане алтернатива руском. Извођач радова је амерички Holtec International, којег су оштро критивковали чак у Украјини. На пример, тврдило се да су ову фирму у читавом свету лишили лиценце зато што њени контејнери нуклеарног отпада нису ни за шта – они су као контејнери за смеће и из свих пукотина тих контенера излази нуклеарни отпад.

Ипак, наранџасти режим Виктора Јушченка је још крајем 2005. године склопио са Holtec International уговор укупне вредности 127,75 милиона евра за пројектовање, лиценцирање, изградњу и пуштање у рад прве линије складишта нуклеарног отпада. Изградња складишта је планирана за 2017. годину, скадиштиће се отпади који се довозе са Запада, између осталог одрађено гориво америчке компаније Westinghouse.

Друга компонента економског аспекта је покушај истискивања Русије са украјинског тржишта нуклеарног горива и тежња да се постави ЕУ у енергетску зависност од САД помоћу кијевских марионета Вашингтона.

Украјина спада у релативно малу групу земаља која већи део електричне енергије дугује нуклеарној енергетици. Велико интересовање за њене нуклеарне централне испољавају компаније Немачке и Француске, пошто део електричне енергије коју производи Украјина извози се у земље ЕУ. Европљани су спремни да узму у своје руке објекте нуклеарне енергетике у току масовне приватизације коју је објавио кијевски режим. После тога могуће је и затварање већине енергетских блокова, уклонивши на тај начин конкуренцију – као што је својевремено било учињено, на пример, у постсовјетској Литванији.

Своју игру воде и САД, које покушавају да помоћу кијевских власти узму под контролу испоруке енергетских ресурса ЕУ. У идеалној варијанти ЕУ треба да доспе у енергетску зависност од САД не само у нафтној и гасној области, већ и у области нуклеарне енергетике. А Русија треба једноставно да буде истиснута из ње.

25. априла Међународни савез ветерана нуклеарне енергетике и индустрије објавио је изјаву у којој се каже да примена нуклеарног горива америчке производње у нуклеарним централама Украјине, где се користе реактори совјетског обрасца, може да доведе до ванредних ситауција, упоредивих по размерама са катастрофом на Чернобиљској нуклеарној централи. Ипак то није омело кијевски режим да званично објави да ће се на територији Украјине вршити утилизација нуклеарног отпада са Запада.

Украјина убрзо може заиста да постане нуклеарна. Само не држава, већ „гробница“.

Николај Малишевски,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут