Русија постаје центар светског шопинга

11-01-2015 12:44:28 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Русија је постала центар светског шопинга обзиром на снижен курс рубље. Странци масовно купују поклоне. Овде се не ради само о тржним центрима, већ и о Интернет продавницама. Такође, није ствар само пад руске валуте у односу на долар или евро, већ и то што је иста роба јефтинија у руским продавницама, него у државама у окружењу.

Чиме руске радње привлачње иностране купце, говори за радио Спутњик, економски аналитичар Татјана Голованова:

- Ниским ценама и великим избором. Сада су Руси преплашени и размишљају како правилно да троше свој новац, да ли је паметно да купују девизе или неки вид робе или да сачекају и виде како ће се ситуација даље развијати. А странци сада смело све узимају са полица. Узгред, својим очима сам у једном московском оутлету видела навалу кинеских туриста, који купују гардеробу чувених светских брендова по прилично приступачним ценама када се оне прерачунају у евре или доларе. Заправо, приступачније је сада куповати у Русији, него у Европи, а ту конкретно мислим на Италију. Управо Милано је раније био стециште кинеских купаца.

Голованова такође примећује да су и становници Финске почели масовно да долазе у Русију због јефтиног горива:

- Пре свега они купују гориво, као и електронику и козметику. Осим тога, житељи Финске троше много новца по ресторанима. Према речима цариника на граници, већ су били забележени дуги редови аутомобила. Вероватно, свега годину дана уназад, ситуација би изазивала недоумицу, шта то има у Русији, чега нема у Финској?

Из Казахстана и Белорусије такође долазе у Русију у куповину и користе услуге Интернет продавница. Купци из Казахстана су куповином преко својих кредитних картица прошлог месеца потрошили 140% више на интернет куповину, него у истом периоду прошле године, а преко белоруских кредитних картица бележи се 29% више куповине.

- Гости из Казахстана буквално у налетима пустоше руске продавнице. Наравно, најпре у граду Оренбург и на Алтају. Ови региону су географски ближи. Оно што је интересантно је то да, за разлику од Белоруса који купују најпре технику, грађани Казахстана купују станове, канцеларисјки простор, аутомобиле- говори Голованова.

Највероватније ће се ситуација изменити после Нове године и интересовање ће спасти. Када трговци ускладе цене са курсом, оне неће бити тако привлачне иностраним купцима, сматра Голованова.

Ипак, ово што сад видимо је добро за Русију. Као прво, наши трговци могу да зараде и неће бити много робе која дуго стоји на полицама. Као друго, прилив туриста, па нека су то и љубитељи шопинга који долазе на свега пар дана- увек је позитивни сигнал. Јер осим продавница, у сваком руском региону има шта да се види. Данас су дошли да купе аутомобил, а сутра ће доћи да град покажу пријатељима. И треће, куповина некретнина- то је одређени вид инвестиције у руску економију. Да, то нису крупни холдинзи, али ипак то што појединци улажу новац у руску економију, значи да верују у поузданост наше државе као добру дестинацију за инвестиције. Није важно где купујеш поклоне и по којој цени, важно је коме и како дарујеш- сматра Голованова.