Грађани ЕУ нису одушевљени финансирањем Украјине

11-01-2015 10:50:25 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Eugene Kotenko/ vostok.rs |


Грађани ЕУ не желе да плаћају из свог џепа финансијску помоћ Украјини која је огрезла у корупцији. Анкетирање које је спровела компанија ICM Research по наруџбини Спутњика утврдила је да 55% грађана Велике Британије, Немачке и Француске не одобрава даљу финансијску помоћ Кијеву.

Европљани скептично оцењују даљу подршку Украјини не зато што се плаше смањења сопственог буџета. Они праведно сматрају да је корупција у Украјини превелика и да ће неминовно довести до проневере ових средстава – изјавио је доктор Теофанис Ексадактилос, доцент за питања европске политике на универзитету грофовије Суреј.

Ексадактилос је такође истакао да ће пружање овакве помоћи коначно покварити односе са Русијом, пошто може да буде оцењено као директно мешање на страни Украјине.

Европљани желе да антагонизам према Москви престане, јер њима су потребна руска природна богатства, сматра Ексадаткилос.

Не треба одбацивати зависност Европе од руског гаса. Овај фактор битно сужава арсенал поступака ЕУ – истиче Ексадактилос. Упрокос објективној реалности, европски лидери морају да играју као Америка свира. Финансијска подршка Украјине само јача националне интересе САД.

Руководилац иницијатве за руску културу на Америчком универзитету Антон Федјашин такође је истакао да је алармантна корупција већ уплашила европску јавност када је у питању даља помоћ подмитљивом украјинском руководству.

Организација Транспаренси Интенешнл даје Украјини једно од водећих места у светском рејтингу корупције. Политичке и пословне елите Украјине 25 година су гурале земљу у мочвару, истиче Федјашин.

А да не говоримо о томе да су обе владе после мајдана потрошиле своја и тако скромна средства на рат уместо на реформе, додао је он.

Унутрашњи конфликт због казнене операције против побуњених становника истока који је започео Кијев увео је украјинску економију у дубоку кризу. У покушају да спасе ствар Кијев се обратио за међународну подршку.

Раније је ЕУ усвојила два програма макроекономске помоћи Украјини од укупно 1,61 милијадру евра. Ови зајмови претпостављају економску и финансијску подршку Украјини, као и светску помоћ структурним реформама у земљи.

Михаил Водкресенски,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут