Криза у економији РФ може да се одрази на компаније из Источне Европе

11-01-2015 10:54:17 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Економија земаља Истичне Европе у последњих четврт века постала је много мање зависна од Русије, мада низ компанија је и даље оријентисан на руско тржиште и већ је осетио на себи пад у економији истичног суседа, пише агенција Блумберг.

Комерцијални директор чешког произвођача вентила Абовалве, Мирислав Студент истиче:

- Успешна година може на крају да се испостави неуспешном. Пад курса рубље постао је за нас главобоља. Наше руско одељење сада треба да плаћа више рубаља обрачунатих на евре, што отежава трговину.

СОФАРМА АД, највећа фармацеутска компанија Бугарске која тргује на берзи, раније је објавила да очекује смањење продаје. Говори председник савета директора компаније Огњан Донев:

- Русија је наше основно тржиште, и тако нагла колебања валутних курсева обично изазивају пад куповне активности, пошто је људима потребно неко време да навикну на нове ценовнике. Ми смо већ видели нешто слично у Украјини и Казахстану.

Лидер фармацеутског сектора Мађарске Gedeon Richter Nyrt. Прошле недеље такође је упозорио на могуће смањење зараде и операционог профита у текућем кварталу, као и на вероватноћу чистог губитка у датом периоду. Акције фабрике прошле недеље су пале за 9,7%, достигавши минимални ниво од јануара 1996. године.

Проблеми у Русији, поред слабости европске економије, постају само додатни негативни фактори за Источну Европу, сматра британски економиста, стручњак за развој тржишта из Капитал Економикс Вилијам Џексон. Према његовом мишљењу, смањење извоза у Русију може да смањи динамику раста унутрашњег бруто производа земаља региона за 0,3-1%:

- На срећу, опасност од тога да ће се криза у Русији пребацити на финансијску сферу земаља Источне Европе, чини се прилично далеком. Али у спољној трговини штета ће бити много приметнија.

Аналитичари истичу да источноевропске компаније могу да осете на себи не само смањење директних трговинских веза са Русијом, већ и утицај западних санкција. У датом тренутку највеће спољно тржишта за њих је ЕУ, између осталог Немачка, куда оне често испоручују делове за готове производе. Немачка је извезла прошле године робу и услуге у Русију у вредности од 38 милијарди, а овај показатељ може озбиљно да се смањи због санкција.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у мину