САД вуку интеграцију Европе на своју страну

01-01-2015 10:58:41 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Интеграциони процеси који се дешавају у Европи и Азији ни мало се не допадају америчким властима. Управо САД покушавају да помоћу притиска на ЕУ разбију идеју јединственог економског простора од Лисабона до Владивостока. Узрок је прост и разумљив – свака интеграција противречи интересима Беле куће.

Идеја да се формира заједничко тржиште између Европе и Азије појавила се прилично давно. Интеграције су постале повољне не само унутар ЕУ, већ и унутар земаља ЗНД. Већ од 1. јануара 2015. године прорадиио је Евроазијски економски савез, у који ће ући Русија, Казахстан, Белорусија и Јерменија. Ипак ради бољег развоја економија међу политичарима се појавила идеја још већег брисања царинских граница. У августу 2014. године председник Владимир Путин је подсетио да без обзира на актуелну геополитичку ситуацију, идеју слободног тржишта од Лисабона до Владивостока рано је напустити. Русија, захваљујући свом географском положају, може да постане проводник робе и услуга између Европе и Азије, каже главни стручњак Међународног института за развој Алексеј Скопин.

- Хајде да погледамо предлог о зони слободне трговине од Лисабона до Владивостока или Пекинга и Шангаја. Овде се корист састоји у томе што је у Европи недостатак сировинских и радних ресурса. А са друге стране, ови ресурси се налазе у Русији и Кини. Зато формирање таквог заједничког простора сасвим је логично са економске тачке гледишта. Ове територије се међусобно допуњују. Економска сарадња ће бити корисна ако стране нађу разумни компромис.

Ипак, на данашњи дан ова идеја ако и није коначно уништена у Бриселу, остављена је по страни. И у тај процес на време су се умешале САД. Њима таква интеграција није потребна, зато што ЕУ и ово тржиште желе да добију сами Американци. Говори Алексеј Скопин.

- САД се идеја интеграционих процеса допада у случају да су оне на челу тих процеса. Ако то покушавају да предводе друге земље, то природно наилази на отпор САД. Зато што крши идеју глобалне хегемоније и изузетности, о којој стално говори амерички председник, као и сви бивши председници САД.

Циљ САД је да спречи економску интеграцију Азије и Европе. Нису случајни догађаји који се дешавају у Украјини, која је могла да постане мост континенталне интеграције. Америци је ради развоја потребно европско тржиште. Али ради тога Вашингтон мора да уклони конкуренте са Истока и да претвори ЕУ од извозника у увозника. За то је главно не допустити могућност сарадње са Русијом или Кином, иначе судбина долара као светске валуте може да буде решена не у његову корист. Коментарише руководилац Центра за европска истраживања ИМЕМО РАН Алексеј Кузњецов.

- За ЕУ увек је постојала раскрсница. Постојала је алтернатива: или интеграција од Лисабона до Владивостока, пре свега на рачун укључивања Русије и Украјине, између осталог и Турске. И тако би се формирала противтежа Америци.

Између осталог, за Америку није било тешко да превуче губер на своју страну. Бела кућа је просто одиграла на карту европског самољубља. Када је било речи о источном вектору, ЕУ је сама хтела да иступи као старији партнер и захтевала је посебне повластице, на шта остали једноставно нису могли да пристану. Друга је ствар што јачање веза са САД не само да није помогло европској економији, већ ју је и лишило политичког суверенитета.

Татјана Голованова,