Гардијан: 2015. година ће постати прекретница у међународној економији

02-01-2015 11:03:59 | | Глас Русије, фото: rostec.ru/ vostok.rs |


У години која наступа најзначајнији фактори за развој међународне економије биће цене нафте, као и финансијско-економска ситуација у Русији, Кини, САД и ЕУ, пише британски лист.

Издање наводи неколико фактора ризика – цене нафте, економске проблеме Русије и Украјине, стање кинеске и америчке економије и борбу против кризе у зони евра.

Што се тиче нафте, са једне стране пад цена црног злата позитивно ће утицати на потрошачку потражњу и смањити трошкове компанија. Са друге, аналитичари упозоравају на то да пад цена може да створи кредитни стрес који ће утицати на економију Венецуеле и Ирана, а такође се тицати и енергетске индустрије САД, стоји у чланку.

Од цене нафте зависи економско благостање Русије. Ако РФ не успе да превлада економске тешкоће наредне године, оне ће изазвати ефекат домина у земљама суседима како Русије, тако и у државама ЕУ, истиче Гардијан.

Такође 2015. године пажња ће бити прикована за две највеће светске привреде – Кину и САД. 2014. година била је прилично сложена за Пекинг, он је покушао да изађе на крај са великим обимом кредита којима је прошао рок отплате, везаних за стратегију „раста по сваку цену“ чак 2008. године. Сада је очигледно да ће раст кинеске економије 2015. године бити много спорији него раније. Ма какво било то успорење, треба очекивати да ће обим извоза у Кину из друих земаља 2015. године пасти, поред тога, крајње јефтина роба из Кине може да провоцира дефлацију, између осталог у зони евра, пише издање.

Једна од главних тешкоћа за САД наредне године биће могућа одлука Федералног резервног система о повећању базичне каматне стопе. У датом тренутку стопа остаје на рекордно ниском нивоу – 0,25% годишњих, мада је очигледно да релативно побољшање ситуације у међународној економији у последње време пре или касније изазваће скок показатеља. Док не буде јасно какав утицај ће извршити повећање стопе на економску ситуцију, инвеститори ће бити суздражани, а светска тржишта ће се колебати, сматра издање.

Што се тиче зоне евра, 2015. година такође јој носи несигурност у будућност. 2014. године зона евра није успела да превлада опасност од дефлације и да испољи убедљиви раст, и ови проблеми ће прећи у наредну годину. Све мере које је Европска централна банка донела прошлих месеци нису постали универзални лек од свих проблема, између осталог у борби против дефлације. ЕЦБ, сматра издање, има само једно снажно оружје – квалитативно ублажавање – при којем централне банке купују финансијске активе за уливање одређене количине новца у економију. До сада се оваква политика није спроводила због препрека од стране Немачке, мада ако се ЕЦБ не одлучи на квалитативно ублажавање 2015. године, то ће изазвати отворену панику међу инвеститорима.

Већ почетком 2015. године међународна економија ће се наћи на раскрсници. Један пут ће довести до њене интензивне обнове, коју су власти многих земаља очекивали с краја 2007. године, захваљујући паду цена нафте, што је корисно за потрошаче, такође за економски раст САД. Други пут ће довести међународну економију до нове рецесије, пошто решавање акутних проблема који су се појавили још 2008-2009. године не може даље да се одлаже, резимира Гардијан.