Рејтинг универзитета земаља БРИКС: Кина претекла Русију

11-01-2015 11:22:56 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/thisisbossi/cc-by-nc-sa 3.0/ |


У Москви су проглашени резултати рејтинга универзитета земаља БРИКС и других универзитета земаља чије се економије интернзивно развијају за 2014-15. годину. Високошколске установе рангирао је угледни британски лист Тајмс Хејер Едукејшн. Русију међу првих сто представља седам високошколских установа.

Водећи у Русији Московски државни универзитет Ломоносов ове године је побољшао позиције: са десетог места преместио се на пето. Руски универзитети бележе осетан раст по неколико критеријума – наука и истраживање, цитираност, међународна делатност – истиче ректор Новосибирског државног универзитета Михаил Федорук. Између осталог, сибирски универзитет је нов у рејтингу и одмах је заузео достојно 34. место.

Један од главних показатеља престижа универзитета је цитирање научних радова у међународним часописима. У овој години овај показатељ је осетно скочио. Како би се нашло на врху, потребно је привући више страних студената, повећати траженост дипломаца, увећати препознатљивост универзитета у свету. Новосибирски државни универзитет сада на том активно ради. Имамо заједничке руско-кинеске пројекте – то су и студентски и школски пројекти. Филијала физичко-математичке школе која је отворена у оквиру универзитета већ 4 године успешно ради у Кини – у Карамају (СУАР). Ми намеравамо да укључимо младе Кинезе у рад у нашег чувеног Академског града. А дипломци Новосибирског државног универзитета укључени су у многе међународне научне пројекте.

Рејтинзи нису сами себи циљ, наставља ректор. Рејтинг је некаква реклама универзитета у међународном образовном простору. У Русији се реализује Пројекат 5-100, усмерен на повећање међународног ауторитета руских универзитета. Његова суштина је у томе да до 2020. године пет руских универзитета треба да доспе међу ТОП-100 универзитета света.

У рејтингу универзитета БРИКС и земаља чија се економија активно развија међу лидерима је Кина. Прво место има Бејда, друго Универзитет Цинхуа. У целини кинески универзитети заузимају скоро половину списка, тачније 46 позиција.

Успехе кинеских универзитета коментарише ректор Новосибирског државног универзитета.

- Ако се говори о Кинезима, они су израдили снажан програм владине подршке и развоја универзитета још почетком 90-их. И сада видимо колико се реална испоставила њихова политика у области образовања. Русија мало заостаје за Кином, али овде имамо већ јасну државну политику. Постоји новац за истраживање, за модернизацију инфраструктуре, постоје ресурси за кооперацију са страним факултетима. Русија има потенцијал за снажан пробој.

Аутори рејтинга анализирали су универзитете 21 земље. Осим БРИКС-а у ТОП-100 ушли су универзитети Турске, Чилеа, Колумбије, Тајланда, Марока, Чешке.

Јулија Козлова,