Сложена наука даривања у политици

12-01-2015 12:22:41 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Michael Klimentyev/ vostok.r |


Лица на највишим руководећим положајима скоро стално добијају поклоне. Шта се с њима дешава после снимања за штампу и завршетка званичних манифестација?

Поклони држави

Забрана давања поклона званичним лицима постоји у многим земљама. Пошто не постоји јасан критеријум по којем би се поклон могао разликовати од мита, старински обичај добијања поклона од представника страних држава сматра се потенцијалним поткупом. Међутим, одбити поклон бива подједнако тешко као и примити га, јер одбијање „доводи поклонодавца и државу у тежак положај“. Управо овај разлог се обично наводи у извештајима о поклонима које добија Бела кућа.

Ипак, шефови држава и руководиоци највишег ранга редовно добијају поклоне од својих иностраних колега. А да би избегли потешкоће државни органи чине једино што могу да смисле – примају поклоне у државну својину. То не значи да се они заувек складиште у огромним хангарима под слојевима црвених трака... Заправо, прималац поклона га може мирно однети кући... уколико је спреман да плати. У САД, на пример, Конгрес дозвољава државним службеницима да сачувају поклон добијен од страних колега под условом да укупна малопродајна вредност поклона не премашује 350 долара – износ који је одредила Управа за опште службе САД у јануару 2014. године. Све што је скупље даје се на поклон америчком народу. Стејт департмент води списак свих поклона које добија шеф државе, сви се они чувају у државном архиву док не пређу у председничку библиотеку.

Највишим руководећим лицима у држави је такође дозвољено да плате тржишну вредност поклона које желе да узму за себе. Бивши државни секретар САД Хилари Клинтон је тако и поступила: платила је око хиљаду долара како би задржала ефектну бисерну огрлицу коју је бурманска активисткиња Аун Сан Су Чжи направила за њу лично.

У Русији државни службеници који су добили поклон дужни су да у року од 3 дана поднесу специјални рапорт структури у којој су запослени. Уколико постоји рачун или други документ којим се потврђује вредост поклона, он треба да буде приложен рапорту. Прималац има права да задржи поклоне у вредности до 3 хиљаде рубаља. Скупљи поклони треба да буду предати држави. У Русији, као и у САД, државни службеници могу да задрже поклоне вредне преко 64 долара уколико их откупе од државе.

Већи део поклона које руски председник Владимир Путин добија за време својих путовања у иностранство чува се у председничкој библиотеци у Кремљу, уколико се уклапају у ентеријер. Остали поклони се смештају у кабинете у згради.

Премда већина поклона од страних лидера има симболичан значај, понекад се срећу и неочекивани, тачније, врло чудни поклони – попут оних који су доле наведени.

Од Аргентине САД

За време званичне посете Вашингтону 2003. године председник Аргентине Нестор Киршнер је поклонио Џорџу Бушу 136 килограма овчетине и добио је помоћ САД за нови међународни кредитни програм. Месо је достављено Управи општих служби САД и по документима, употребљено је у мензама државних установа или је предато у добротворне сврхе.

Од Републике Вануату Великој Британији

Становници острва Тана у провинцији Тафеа у Вануату поштују војводу од Единбурга као бога. Постоји читава прича о томе како је племе одлучило да је муж енглеске краљице – божанство. Представници племена на острву Тана су му 2010. године поклонили традиционалну сламену капицу за полни орган. Нажалост, војвода тада није могао да посети острво, зато је поклон морао да проба британски професор који се у то време налазио на острву.

Од Малија Француској

Представници руководства Малија су 2013. године поклонили француском председнику Франсоа Оланду малу камилу у знак захвалности за слање војске за истеривање исламиста се територије земље. Он је младунче оставио с породицом у градићу на ободима пустиње Сахаре где је касније убијено и поједено. Лидери Малија су Оланду касније поклонили нову камилу, већу.

Од Ирака САД

Председник Роналд Реган је 1983. године упутио свог саветника Доналда Рамсфелда у Ирак. Ирачки председник Садам Хусеин је одлучио да успостави добре односе с Рамсфелдом изабравши му поклон – црно-бели видеоснимак на којем су млади сиријски војници одгризивали главе змија како би их пржили и јели.

Аустралија

Поклони лидерима на самиту у Бризбејну су, на срећу, били прилично једноставни – снимци познатог фотографа, књиге о региону, и наравно, неки слаткиши после званичних манифестација (на пример, познати чоколадни колачи). Наравно, једноставније је понети кући све ово него аустралијску коалу.

Алина Малиновска,