Руски грађани прелазе на нове пасоше

02-01-2015 10:36:13 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Федерална миграциона служба Русије 2015. године почиње пилот-пројекат издавања електронских пасоша. Први ће их добити становници Крима, Ростова на Дону и Краснодара.

Шеф ФМС Русије Константин Ромодановски је изјавио да у години која је наступила ресор планира да покрене пилот-пројекат за издавање електронских легитимација руским грађанима у четири региона, између осталог на Криму и у Севастопољу. Тамо ће почети да се издају картице са електронским чипом. Према речима шефа ФМС, у осталим субјектима земље електронске легитимације ће се појавити до 2017. године.

Како је саопштавано раније, размере електронског пасоша ће бити исте као и код свих стандардних пластичних картица. Према рчеима шефа ФМС, електронска легитимација грађана је нова појава, руски менталитет, тим пре совјетски, није на њу адаптиран, зато миграциона служба не очекује да ће све проћи безболно. Таква легитимација је кључ ка било ком извору информација који може да буде тражен. Ако грђанин иде у поликлинику, ставља картицу и добија доступ историји болести. Иде у банку, добија преко ње доступ изводу са рачуна. Мислим да је то згодно, људи ће полако привикнути и схватаће неопходност, сматра шеф ФМС.