"Исламска држава" – претња миру и међународној безбедности

13-01-2015 10:05:13 | | Глас Русије, фото: AFP/Tauseef MUSTAFA/ vostok.rs |


Терористички напади у Француској и даље су у центру пажње светске јавности.

Догађаји у Паризу почетак су серије терористичких актова у Европи, тврди немачко издање Bildam Sonntag, позивајући се на податке Агенције за националну безбедност САД. Пре неколико месеци, сарадницима АНБ је пошло за руком да организују прислушкивање телефонских разговора лидера блискоисточне терористичке групације "Исламска држава", на основу којих се сазнало да Европу очекује талас насиља. То је потврдио прошлонедељни напад на редакцију сатиричког часописа "Charliе Hebdo" у Паризу, експлозија у дворишту џамије у Ле-Ману, убиство сараднице полиције у предграђу Париза Монруж, пуцњава и узимање талаца у престоничком супермаркету, згради штампарије у граду Дамартен-ан-Гоел и златарској радњи у центру Монпељеа. За три дана погинуло је 17 особа. У току специјалне операције убијено је троје терориста. Сви они су повезани са "Исламском државом" и "Ал-Каидом".

Још почетком јануара шеф британске контраобавештајне службе MI5 Ендрју Паркер изјавио је да ове екстремистичке исламске организације планирају нападе на западне земље. Према његовим подацима, између осталог, припрема се напад на објекте саобраћајне инфраструктуре и споменике културе, при томе објекти у Великој Британији са великом вероватноћом могу бити мете терориста.

Поред тога, према оценама експерата, "Исламска држава" може да прети и Русији. Од терориста организације већ су се чуле изјаве да планирају да покрену делатност на територији Русије. Ове бојазни подгрева чињеница да присталице калифата планирају упад у земље Средње и Централне Азије. Исламски терористи претендују на неке провинције Авганистана, а тим поводом постоји опасност да се сасвим приближе границама Заједнице Независних Држава. У зони ризика налазе се Казахстан, Таџикистан, Туркменистан, Узбекистан и Киргизија.

"Исламску државу" међународна заједница је прогласила једном од главних опасности по мир и међународну безбедност. При томе најнестабилнији регион на карти остаје Блиски Исток, убеђен је стручњак Центра за арапска и исламска истраживања Института за оријенталистику РАН Борис Долгов.

- Блиски Исток у догледној будућности остаће једна од најкритичнијих тачака планете. Пре свега реч је, наравно, о "Исламској држави" чији оружани одреди ће наставити да напредују и да врше притисак на околне регионе. То неће довести, како ја сматрам, до неке глобалне промене граница, упада у друге земље. То ће бити умрежени напади, формирање некаквих ћелија, острваца власти "Исламске државе". Да, могуће на територији других земаља, пре свега то су Либан, Јордан. Даљи напредак може да се деси у Сирији.

Неки експерти не искључују да ће територија опасног конфликта захватити и Турску. Тако "Исламска дражва" поставља себи, може се рећи, глобалне циљеве. То је приметно чак и по називу групације: терористи су скратили назив до "Исламска дражава", мада још на лето 2014. године терористи су себе називали "Исламска држава Ирака и Леванта" - сада, рекло би се, изјављују да не планирају да се ограниче Ираком и Леватном. Свој утицај "Исламска држава" планира да прошири не само на блискоисточни регион, већ и на читав свет у целини.