Поворка у Паризу ујединила земље у борби против тероризма

13-01-2015 08:10:16 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Philippe Laurenson/ vostok.rs |


Међународна заједница је показала јединство у борби против тероризма. У недељу у Француској одржан је марш против тероризма, на који је из разних градова земље изашло више од три милиона људи. Поред француског руководства, у манифестацији је учествовало око 50 делегација страних држава.

Антитерористички марш је ујединио све. У поворци су учествовали становници Француске разних политичких погледа, националности, вероисповести. Председници држава, влада, високи чиновници разних земаља, међу којима канцеларка Немачке Ангела Меркел, премијер Велике Британије Дејвид Камерон, премијер Италије Матео Ренци, премијер Израела Бињамин Нетањаху, шеф Палестинске националне администрације Махмуд Абас, дошли су да подрже Французе. Русију је представљао министар иностраних послова Сергеј Лавров.

У Паризу масовну поворку су предводили рођаци погинулих. За три страшна дана – 7, 8. и 9. јануара – у нападима терориста у Паризу и његовим предграђима погинуло је 17 особа. Први и најкрвавији био је напад на редакцију сатиричког недељника "Charlie Hebdo". Касније је нападаче убила полиција, зато тачног објашњења узрока теористичког акта за сада нема. Али многи су пожурили да повежу трагедију са погледима редакције. Нешто пре инцидента биле су објављене карикатуре пророка Мухамеда. Зато се напад на новинаре сматра нападом на једну од демократских вредности западне цивилизације – слободу говора.

У ствари питање није у томе ко је убијен: репортери или полицајци или случајни пролазници. Главна вредност је људски живот, и нико нема право да посеже на њега. Ево у име чега се треба ујединити, подвлачи шеф Европског института за демократију и срадњу у Паризу Наталија Нарочницка.

- Нажалост, сада се демонстрира теза – као да ништа нисмо схватили – да то није посезање на људски живот, што је већ само по себи злочин, већ злочин против слободе говора. И сви се куну: и даље ћемо говорити шта желимо, и поново ће изаћи хиљаде листова и подсмеваће се било коме – Христу, пророку Мухамеду. Овде треба истаћи да у Русији постоји закон који забрањује вређање религиозних осећања, а у Француској га нема, зато што се тамо слобода говора прихвата овако: ја сам слободан, тачније могу да вређам било кога. Уместо да се каже: ја сам слободан, мене нико нема право да вређа и или да ме ошамари.

Мирни марш у Француској показао је да су и сами Французи и разне државе спремне да се уједине ради супротстављања заједничкој опасности. Важно је само да борба против тероризма постане свеопшта и свеприсутна. Догађај у Паризу су сви једнозначно оценили као терористички акт и безусловно осудили. Али сваког дана гину људи у Сирији, отимају се таоци у Нигерији, пуца се по цивилима у Украјини. Ове трагедије не налазе на тако снажан одазив у међународној јавности. Генерални секретар УН Бан Ки Мун, изјаснивши се у знак подршке поворци у Паризу, позвао је међународну заједницу да са двоструком енергијом започне борбу против тероризма у свим његовим облицима.

А док на безакоње у појединим деловима света светски лидери буду затварали очи, становници других неће моћи мирно да спавају. Зато што тероризам нема граница.

Наталија Коваљенко,