Фестивал позоришта и филма "У кругу породице" отворен на обали Бајкала

01-08-2014 12:07:21 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Међународни фестивал позоришта и филма "У кругу породице", који се одвија у Иркуцку од 2. до 8. августа, отворен је на обали Бајкала у етнографском музеју под отовреним небом Таљци.

Отварању су присуствовали шеф државне корпорације Ростех и копредседник друштвеног програма У кругу породице Сергеј Чемезов (фестивал се одвија уз подршку његове компаније, између осталог), потпредседник владе Дмитриј Рогозин и саветник председника Игор Левитин.

На обали Бајкала, поред специјално изграђеног понтона на води, госте фестивала дочекивали су хлебом и сољу, песмама и играма младићи и девојке у руским народним ношњама. Организатори нису заборавили ни на "црвени тепих" који је водио ка столовима постављеним на понтону.

По црвеном тепиху прошао је председник националног програма "У кругу породице" Александар Ковтунец, уметнички руководилац фестивала, глумац Фјодор Добронравов, председник жирија конкурса дугометражних филмова Станислав Љубјашин, уметнички руководилац Театра естраде Генадиј Хазанов, глумци Алексеј Петренко, Игор Петренко, Сергеј Шакуров, Сергеј Никоњенко, Ирина Медведева, пијаниста Денис Мацујев, писац Валентин Распутин, чланови жирија – кинески режисер Дај Веј, руски глумац, режисер и продуцент Алексеј Петрухин, директор енглеске дистрибутерске компаније Амадеус Иво Фиоренза, француски режисер Соња-Бернадет, украјински глумац Владимир Талашко (У бој иду само старци) и учесници фестивала. Чемезов, Левитин и Рогозин су се појавили на обали последњи у пратњи губернатора Иркутске области Сергеја Јерошченка и на кратко су се придружили свеопштем весељу на обали, пре него што су се удаљили у ВИП-зону на понтону.

Церемонија отварања посвећена је десетогодишњици националног прогрма У кругу породице. за то време урадили смо доста, између осталог јуче само у Актарску код Иркустска открили 21. споменик светом Петру и Февронији Муромским – покровитељима породице и брака, рекао је Чемезов.

Рогозин је у свом поздравном говору рекао да је срећан што захваљујући санкцијама има сада могућност да путује само по Русији. Управо сам се вратио са Крима, видео много лепих места и коначно родни Бајкал, шта може бити лепше? – рекао је он.

Главни моменат церемоније отварања био је концерт Мацујева који је пореклом из Иркутска. Клавир је био постављен на понтону. Наступ Мацујева је пратио водени и пиротехнички шоу, који је завршен ватрометом над водом. У концерту су такође учествовали певачица Нина Шацка, коај је извела руске романсе, глумци Сергеј Шакуров, Сергеј Никоњенко, Алексеј Петренко, који су говорили стихове о Русији.

Говорухин је позвао да се осуди забрана руских филмова у Украјини. У главни конкурсни програм фестивала ушло је 10 филмова из Русије, Украјине, САД, Кине, Србије, Казахстана, Узбекистана, Холандије, Сингапура. У оквиру позоришног програма биће приказане четири дечије представе и 4 за одрасле. Награде се додељују и у конкурсу целовечерњих играних филмова, у конкурсу дугометражних и анимираних филмова за децу и омладину и у позоришном конкурсу.

Први пут фестивал је био одржан у Калуги 2006. године. 2007. године он је одржан у Москви, 2008. у Новосибирску. Наредних 5 година фестивал се одржавао у Јекатеринбургу. У Иркутску се одвија први пут.

2013. и 2014. године фестивал У кругу породице је био представљен на 66. Канском фестивалу и на 64. Берлинском филмском фестивалу.