Фестивал Фотопарада у Угљичу отвара се у Јарославској области

03-08-2014 12:14:51 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Осми међународни фестивал Фотопарада у Угљичу отвара се у Јарославској области, у оквиру њега протећи ће више од 15 изложби фотографија из читавог света које представљају разне тенденције у савременој фотографији.

Од среде штаб фестивала почиње да ради у угљичком Дому филма Русија, додали су организатори.

Гости манифестације ће видети изложбе Реставек. Дечије ропство на Хаитију Влада Сохина их Португалије, Гениј места Томаса Келнера из Немачке, Цвеће вишеструког победника Врлд Прес Фото, фотографа МИА Росија севодња Владимира Вјаткина из Москве, Линија Севера Сергеја Потерјајева и Фјодора Телкова из Јекатеринбурга. У фестивалу ће учествовати фотографије из читавог света: од Петропавловска-Камчатског до Њујорка, од Јекатеринбурга до Лисабона, од Мурманска до Амстердама. На обали Угљича први пут ће протећи изложба под отовреним небом фотографа МИА Росија севодња Валерија Мељникова Режим чекања, која говори о руској штафети Олимпијске бакље 2013-1014. године. А у центру града, у Јарославској улици, радиће изложба агенције Ројтер, где ће бити приказано 25 најупечатљивијих фотографија последњих година. Поред тога, више од сто најбољих фотографија агенције ће бити представљено на вечерњој изложби под отвореним небом.

У оквиру Фотопараде у Угљичу биће рпиказани најактуалнији и најпознатији фотографски и мултимедијални пројекти, ауторски краткометражни филмови, одржане презентације књига, пројеката, предавања и радионице. Између осталог, Алексеј Куденко и Михаил Коритов (Росија севодња) говориће 8. августа о најновијим технологијама спортске репортаже. Биће одржана и радионица репортажног снимања фото-репортера коју ће водити победници Врлд Прес Фото Владимир Вјаткин (Росија севодња) и Александар Лискин.

У претпоследњи дан фестивала, 9. августа, биће одржана највећа у Русији међународна портфолио-ревија. Међу учеснима је преко 40 руских и страних експерата.

Фотопарада ће бити завршена 10. августа, тог дана ће бити одржана свечана церемонија, где ће прогласити победнике конкурса Тачка на карти. Градови руске провинције. Наредни, 9. фестивал јепланиран за август 2015. године.