Изложба швајцарске савремене уметности

11-08-2014 12:21:29 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/pictureshots/cc-by-nc-sa 3.0/ |


Прва изложба швајцарске савремене уметности „Културпроцент“ из колекције музеја савремене уметности „Мигрос“ биће отворена у Државном центру саврене уметности у центру Москве у оквиру Фестивала колекције савремене уметности.

Музеј „Мигрос“, отворен 1996.године у Цириху, има импресивну колекцију стваралаштва уметника из разних држава света. У састав основне колекције је ушла колекција Готлиба Дутвајлера, оснивача највеће компаније- трговачког ланца Мигрос.

На изложби ће бити предсетављени радови уметника, у вези са потрагом новог језика у уметности- експерименти у области сликарства и скулптуре, инсталација, фотографски пројекти и видео радови. Међу радовима је и велика инсталација Валентина Карона – један од кључних радова изложених на Венецијанском бијеналу 2013.године, рад „Мердевине“ једног од најпознатијих швајцарских уметника Урса Фишера, два рада Памеле Розенкранц, која ће представити Швајцарску на Венецијанском бијеналу 2015.године.

На иложби ће такође бити представљени видеорадови, који документују перформансе Хајди Бухер и Романа Зингера, аудиовизуелне инсталација Уго Рондинона, Стефана Бургера и дуета Луц и Гугисберг, ироничне видео-екскурзије „по Овалном кабинету са Џорџом Бушем млађим“ Кристофа Бихела и по „мамином стану“ Косте Веће.

Изложба, реализована уз помоћ и подршку Швајцарског културног савета „Про Хелвеција“ и амбасаде Швајцарске у Русији, биће главни догађај Фестивала колкције савремене уметности, који се одржава од 10.августа до 5.октобра. Фестивал представља приватне, корпоративне и државне колекције уметности друге половине 20.века и са почетка 21,века.

У оквиру фестивала на разним локацијама у Москви, биће представљена дела Реићи Курокави, Вима Вендерса, Игора Шелковског, Демијена Херста у других уметника из колекције Ивана Исајева, затим јединствене видеоинсталације 90-тих година 20.века и са почетка 21.века, из колекције ТВ Галерије, потом радови Јевгенија Чубарова из колекције Центра савремене уметности, као и ретроспективна изложба Валентина Воробјева и радови ументика- неконформиста из колекције Михаила Алшибаја.

Изложба „Културпроцент“ биће отворена 15.августа у Центру савремене уметности и трајаће до 5. октобра.