Козачке традиције на фестивалу «Легенде Таманског полуострва»

23-08-2014 12:31:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Козачке традиције ће упознати гости фестивала Легенде Таманског полуострва код реке Кубањ.

Фестивал Легенде Таманског полуострва, посвећен историјату кубанског козаштва, биће одржан у суботу и недељу у Краснодарској покрајини у вези са 222. годишњицом искрцавања црноморских Козака на Азовској обали Русије, - саопштила је прес-служба гувернера овог региона. Фестивал ће бити одржан у етничком селу Атамањ, саграђеном 2009. године близу Лисе Горе, где су се у септембру 1792. године искрцали први црноморски козаци. То је почетак освајања Кубанске покрајине од стране Козака.

Раније се фестивал одржавао почетком септембра, али су овог пута свечаности пренели за август ради већег учешћа козачке деце пре школске године, објаснили су организатори. Они очекују учешће у фестивалу више од хиљаду Козака.

Тема данашњего фестивала је пролслава 220. годишњице таманског храма Покрова Пресвете Богородице, којем су Козаци ударли темељ годину дана после пресељавања. Онда је то била прва зидана зграда у селу, храм је активан и данас. Козаци ће учествовати у литургији, после ње ће бити одржана свечана литија.

Празник ће бити настављен на хиподрому, где ће бити одржани традиционалне коњске трке и спортски наступи. У част 222. годишњице ће бити три трке: за награду Темрјукском рејона, награду војног атамана и атамана оделења, - прецизира се у саопштењу. Такође ће у Атамањи бити одржана парада мажоретки, наступ уједињеног дувачког оркестра Краснодарске покрајине и парада застава

Посебно место ће у свечаностима имати конкурс козачких кућа. У њему могу да се такмиче сва оделења козачке војске. Строги жири ће узимати у обзир сваку ситницу, главно је да би посед био уређен према свим правилима, како су то чинили наши преци, додали су у прес-служби.

Поред тога, гостима фестивала ће демонстрирати вештине управљања коњима, као и владање хладним борним оружјем. У време фестивала од јутра до мрака ће у свим кућама бити представљене козачке народне радиности, игре и разоноде, сви ће моћи да пробају јела кубанске кухиње.