Премијером "Декалог", позориште Мајаковског отвара Нову сцену

26-08-2014 12:34:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Представом "Декалог", Московско позориште Мајаковског ће 3. септембра отворити нову Сцену на Сретенки, саопштила је за РИА Новости прес-служба позоришта. Сцена на Сретенки се налази у шестоспратници у Пушкаревом переулку у центру Москве.

Њена изградња започела је 1913. године као зграда за биоскоп, ресторан и изложбе. Али Први светски рат је променио све планове, и зграда је била подигнута тек 1926-28. и више није имала ништа заједничо са првобитним пројектом. То је била типична конструктивистичка зграда, чији подрум су заволеле позоришни студији. Позориште Мајаковског је добило сцену на Сретенки 80-их година. 2011. године зграда је била затворена ради ремонта. И коначно ове сезоне биће отоврена нова просторија за позориште – удобно, лепо, опремљено савременом техничком опремом.

Премијера представе "Декалог" такође ће бити за памћење. Ова поставка је направљена у формату позоришта-променаде, данас популарног у Европи и Америци. Оно нуди шетње по лавиринтима унутар позоришта и излаз у запуштене фабрике, докове. Представа "Декатлог" ће се одвијати у бифеу, гардероби, фоајеу, као и на степеницама и другим службеним просторијама нове зграде.

Позориште се први пут окренуло овом формату за време прославе своје 90-годишњице 2012. године, када су се током дана гледаоци премештали по читавој „Мајаковки“, где су се одвијале представе, концерти, сусрети са глумцима, перформанси.

Драматург Саша Денисова и редитељ Никита Кобељев су направили такву представу која упознаје гледаоце са историјом Сретенке и новом сценом. "Декалог" је спој уметничких сцена са документарним, фантастике са реалношћу. Истраживање историје и квартова старе Москве – то је прва тема представе – рекао је за РИА Новости Кобељев. Друга се тиче моралних закона и питања треба ли заборављати или ревидирати ове законе. Ми не дајемо готове препоруке, већ само постављамо питања, на која свако треба да нађе свој одговор.

Према речима режисера, драма је прављена око реалних прича које су донели глумци Студија ОФФ, првог документарног студија у оквиру репертоарског позоритша. Сваком је био дат задатак – да траже људе са занимљивим судбинама, који живе на Сретенки, да проучавају историју тог дела града и да доносе своје монологе, сцене из живота које ће ући у представу.

За поставке сваке од десет сцена које су део представе користили смо разне начине, жанрове, истакао је Кобељев. Мост који спаја све ове историје је главна јунакиња Декалога, староседелац Сретенке која посматра живот овог кварта током деценија. Њен прототип је реална жена, сликарка која већ има више од 80 и која је свој живот проживела на Сретенки. У драми Денисове старица води свој дневник, где се преплеће историја и данашњица Сретенке.

Према речима редитеља, у представи се појављују такви ликови као што су Петар Први, маг Јаков Брјус, Чехов, староруске дружине, као и савремена омладина, мангупи са тетоважама, рок-група.