Бритнову оперу "Окрет завртња" поставља редитељ Оливер Мирс у Москви

24-08-2014 12:36:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Премијера опере Бенџамина Бритна "Окрет завртња", на чијој поставци ради познати енглески редитељ Оливер Мирс, биће одржана 27. августа у московском позоришту Нова опера у оквиру унакрсне Године културе Велике Британије и Русије, саопштила је за РИА Новости прес-служба позоришта.

Оливер Мирс је од 2004. године уметнички руководилац позоришта Second Movement Opera, која приказује нетрадиционалне оперске представе на необичним сценама – од капеле 18. века до складишта у рејону Ковент-Гардена. 2013. године Мирс је био номинован за Међународну награду Оpera Awards у категорији Најбољи новајлија.

Сценска историја опере "Окрет завртња" Бенџамина Бритна започела је у Венецији на сцени позоришта Ла Фениче 1954. године. То је једно од најпопуларнијих дела у том жанру у 20. веку и сада је врло тражено у позориштима света. У основи је прича описана у приповеци Хернија Џејмса. "Окрет завртња" је квинтенсенција композиторовог стила. Конфликти жеља и савести, норми одраслог и дечијег света, који су интересовали Бритна, у пуној мери одражени су у тој опери енглеског класика.

Теме велике уметности су увек актуелне – рекао је у интервјуу за РИА Новости Оливер Мирс. У датом случају опера је компонована под утицајем душевног конфликта самог композитора. Сукоб личних жеља и оних које су прихватљиве за друштво и питања шта се дешава када се жеље гуше или напротив, када им се даје потпуна слобода, одражене су у Бритновом делу. Фројд је први упоредио независност неурозе и сексуалности. А Бритн је то озвучио у опери, као што је Џејмс учинио у књизи.

Према речима редитеља, у "Окрету завртња" се дотичу и друге теме, међу којима су проблеми енглеског класног система, али све оне, по његовом мишљењу, везане су за централни конфликт.

Представа у Москви је у принципу иста таква поставка као и у ирском позоришту, објаснио је Мирс.

Али састави извођача су други, зато ће бити потребне дораде, треба да буду појачани неки моменти. Сваки пут после читања Џејсове приповетке уносим поправке у режију. Али у суштини ништа се неће променити. Оливер Мирс први пут поставља представу у Москви у позоришту Нова опера. Али са руским уметницима се више пута састајао, радећи на поставкама руских опера у иностранству.

Наравно, сасвим је други осећај када радиш у самој земљи. Увек сам се са великим интересовањем односио према руској култури и историји и у споју са мојом љубави према "Окрету завртња", једној од највећих британских опера, поставка у Москви за мене је врло узбудљив пројекат.

Режисер је истакао преданост дела, отвореност, ентузијазам, високи ниво музикалности и професионализма певача Нове опере. У том погледу они личе на ирске певаче, рекао је Мирс.