Лунгин: Изложба „Погледај рату у очи“ одише емоцијама

27-08-2014 12:40:47 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Изложба "Погледај рату у очи. Русија у Првом светском рату кроз филмску хронику, фотографије и документа", отворена у московском Новом Мањежу у четвртак, не само да носи у себи велику количину информација, већ је испуњена и емоционално, рекао је новинарима аутор драматургије пројекта, познати режисер Павел Лунгин.

Ова мултимедијска историјско-документарна изложба одражава историјске догађаје кроз аутентична документа, филмску хронику, фогорафије, писма, карте најважнијих битака, сведочења очевидаца, разгледнице и плакате, документа хероја рата која су обезбедили музеји и архиви Русије, Украјине, Белорусије, Србије, Немачке и Велике Британије. На изложби је представљено око 500 аутентичних предмета, међу којима су јединствени документи који су одредили ток историје 20. века.

Сада постоји нова тенденција – укључивати режисере и драматурге у организацију изложби. Ако се раније на музеј гледало као на неки хангар где се сакупљају предмети и документи, сада човек проводи у музеју сат и по – два, то је упоредиво са дужином филма или представе. То значи да он треба да уђе и проживи неки емоционални и сазнајни моменат, – рекао је Лунгин.

Према његовом мишљењу, Први светски рат је у многоме библијски: С једне стране он је одредио ново време. Све што је затим било у 20. веку, отворио је овај рат. Технологија је постала вештина убијања – оружје за масовно уништавање, отровне супстанце, разрушене империје, почетак националних покрета, прекрајање карте Европе. У свему томе постоји нешто библијско – у великој мери то је био братоубилачки рат у таквом библијском смислу, зато што су све царске породице тада биле у сродству“.

Аутор концепције изложбе сматра да су живот и судбина царске породице симболични – то су били људи који су за овај рат платили животом.

Изложба је у многоме мултимедијална, она користи огроман број монитора, тачскринова и слично. Још је занимљиво – ја сам иниситрао на томе да на изложби треба да буде присутна уметност. Тако су изложене слике „Немачки рат“ Павла Филонова, „1914“ Александра Шевченка, „Кратери“ Ричарда Карлајна, алегиорије Наталије Гончарове и други радови.

Мени се чини да је и Црни квадрат Малевича одавде – то је та иста тотална експлозија, – истакао је аутор концепције. Он је додао да изложба покушава да покаже како разорна, тако и креативна дејства Првог светског рата.

Изложба "Погледај рату у очи. Русија у првом светском рату у филмској хроници, фотографијама и документима" биће завршена 28. стептембра.