Московљани ће видети лепоту бугарских светиња

03-09-2014 12:42:24 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexander Vilf/ vostok.rs |


Изложба Бугарски манастири - огњишта националне духовности отворена је у Москви испред Храма Христа Спаса. Њен аутор је Светлозар Стојанов који је завршио Богославски факултет Софијског универзитета „Климент Охридски“.

Организација његове изложбе у Русији је била могућа захваљујући амбасади Бугарске у Русији, Бугарском културном институту и музеју Храма Христа Спаса. Говорећи на отварању изложбе, амбасадор Републике Бугарске у РФ господин Бојко Коцев приметио је.

- Бугарски манастири су чувари пријатељства и добрих односа између бугарског и руског народа. У основи ових односа је заједничка вера и искуство учешћа у ослободилачкој борби, која је постала део историјског сећања наших народа. Бугарски монаси посећивали су Русију, како би замолили за помоћ у борби против турског насиља. Заједно са материјалном подршком стизала је и вера у то да ће спас од Османског ропства доћи управо из русије. Отварање изложбе мог сународника Светлозара Стојанова само је још једна потврда непоколебивог пријатељства између Бугарске и Русије и међу нашим Црквама.

Потпуније је смисао изложбе објаснио одговорни за музејску делатност Храма Христа Спаса протојереј Георгиј Мартинов.

- Ми смо примали бугарски културни препород преко писаних извора 14, 15. и 16. века. Ко је читао монографије о том периоду, зна да смо много примили чак не од византијске, већ управо од бугарске религиозне уметности. Желим да захвалим за могућност да се московљани и гости престонице упознају са овом високом уметношћу.

Смисао свог рада сам Светлозар Стојанов објашњава овако:

- На изложбу у Москви подстакла ме је историјска чињеница. Тачније, помоћ руског цара Александра Другог у ослобађању Бугарске од турског ропства. Када сам први пут решио да одржим изложбу у Бугарској, нисам знао да ћу доћи у Москви. А ако знате какав живот водим, веома ћете се зачудити што сам се нашао у главном граду Русије. Нисам веровао да ћу овде показати своје фотографије. Сада се помало плашим, тај страх ће проћи тек за две недеље, када буде извесно како су овде прихватили моје фотографије. За мене је врло симболично што је моја изложба отворена одмах поред споменика Александру Другом, ослободиоцу Бугарске. И мени се чини да сличне изложбе могу да допринесу односима не само између Бугарске и Русије, већ и односима између других словенских земаља, као например Украјине и Србије. Наша заједничка вера је једина основа за обнову добрих односа међу нашим народима.

Григориј Соколов,