Идемо на Koktebel Jazz Party. Идеш са нама?

02-09-2014 12:45:01 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Alexander Natruskin/ vostok. |


Џез фестивал Koktebel Jazz Party који ће бити одржан у септембру на Криму постаће један од најупечатљивијих догађаја културног живота земље и окупиће на својим сценама музичаре из читавог света.

Фестивал у организацији МИА Росија севодња уз подршку Министарства културе Руске Федерације, постаће први велики културни међународни догађај на Криму. За четири дана, од 12. до 15. септембра, он ће примити на својим сценама најбоље џез колективе не само из разних региона Русије, на пример из Москве, Архангелска, Туве и Санкт-Петербурга, већ и из Бразила, САД, Израела, Велике Британије, Индије, Јерменије, Немачке, Белгије и Холандије. Манифестација ће бити одржана на неколико сцена, где ће публика можи да ужива у квалитетној музици, да се упозна са трендовима савременог џеза и да чује одавно омиљене извођаче.

Главна сцена која се налази под отвореним небом на плажи, сваког дана од 18 до 23 сата ће окупљати најупечатљивије звезде џеза, али постебно треба истаћи хедлајнере фестивала: International Jazz Quarter Јакова Окуња и Деобора Браун, Валериј Пономарјов и секстет We remember Art Blakey, Том Харел, The Jamal Thomas Band .

Koktebel Jazz Party не само да упознаје слушаоце са светски чувеним музичарима, већ и отвара пут новим талентима. Управо зато једна од сцена фестивала ће бити дата на располагање младим музичарима. Конкурсни одабир учесника је завршен, и жири је већ одабрао оне који ће отићи на фестивал. Свако од њих достојан је победе, али организатори су ипак морали да направе тежак избор. У наступима победника моћи ће да се ужива за време фестивала Koktebel Jazz Party на отвореној сцени 13. и 14. септембра од 14.30 до 17.30.

Такође у дворишту спомен-куће Волошина радиће још једна сцена за љубитеље класичног блуза и џеза. Поред наступа дуета Коровин и Фагот, тамо ће бити одржана церемонија отварања и затварања фестивала, као и предавање на тему Данас он свира џез. Историја совјетског, руског и међународног џеза у пратњи колектива Сергеја Головње. Koktebel Jazz Party протећи ће у пријатељској атмосфери и представити могућности савремене музичке уметности. Једна од основних његових задатака је да преломи однос људи према џезу и докаже да то није застарели правац умузици, каквим га обично сматрају. Како је истакао уметнички директор фестивала, музичар Сергеј Головња, „Потрудили смо се да направимо прави џез фестивал, како би људи добили право џез расположење“.