Међународни фестивал филмова за пројекцију у планитеријуму биће одржан у Новосибирску

08-09-2014 12:50:22 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Први међународни фестивал „пунокуполних“ филмова у Сибиру "Кинокупола", у оквиру којег ће бити приказани научно-популарни филмови, биће одржан у Новосибирску од 26. до 28. септембра, саопштава се на званичном сајту фестивала.

Пунокуполни филмови и програми се праве за приказивање углавном у планетаријумима. Новосибирски међународни фестивал наставља традиције које су започеле фестивалима у Немачкој, САД, Канади, као и првим руским фестивалом у Јарослављу у октобру 2013. године.

Главна особеност новосибирског фестивала биће обиље купола. Пројекције ће се одвијати на 16-метарској куполи Великог новосибирског планетаријума и на неколико монтажних купола постављених у разним квартовима Новосибирска, што ће значајно увећати број гледалаца.

Организатори, међу којима је Асоцијација планетаријума Русије, међународно удружење планетаријума, астрономско удружење АстрО, истичу да се фестивал одржава у оквиру Године културе и усмерен је на то да се максимални број гледалаца упозна са новим форматом филмске продукције.

На програму фестивала су пунокуполни филмови произведени у разним земљама света. То су 32 филма у трајању од 20 до 50 минута, 12 краткометражних (до 15 минута) и десет спотова. Публика може, на пример, да види филм Промена климе Албеда Фулдоме из Шпаније, Крилати монструми (NationalGeographicCinemaVentures, САД) и друге.

Пунокуполни филм је филм чија се слика помоћу савремених дигиталних пројектора пројектује на куполу са прегледошћу од 360 степени.