Премијером Бориса Годунова Ленком отвара нову сезону

11-09-2014 12:54:42 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Пушкиновом трагедијом "Борис Годунов" популарно московско позориште Ленком под руководством народног уметника СССР Марка Захарова у понедељак отвара нову сезону. Поставку је реализовао један од најрадикалнијих савремених редитеља Константин Богомолов, који је дебитовао с овим радом на сцени Ленкома, саопштено је на традиционалном збору трупе који је одржан у понедељак ујутру.

То ће бити савремена прича, рекао је Богомолов уочи премијере. Није важно у које време се одвијају догађаји у драми, али редитељ се окреће њој управо зато што она звучи савремено. Провокација – политичких, физилошких, а управо то „очекују“ од Богомолова, у овој представи, изјавио је редитељ, нема.

У овој поставци поред смисаоног сижеа драме постоји рад са естетиком позоришне радње: на који начин се она гради, како је треба водити, шта је перцепција публике. Замене је ова представа одређени корак у истраживању сценских могућности, објаснио је Богомолов.

Режисер први пут ради Ленкому и овде му је, како сам каже, дивно било да ради. Разумевање са старијом генерацијом Ленкома је било апсолутно – са Александром Збрујевом који игра главну улогу Годунова, са Иваном Агаповом, Александром Сирином.

Уметници Ленкома су васпитани естетски – они су у стању и спремни су да прихватају ново, да егзистирају у режиму строгог цртежа, сложених и необичних редитељских околности, истакао је редитељ.

Богомолова понекад оптужују за то да скрнави књижевно дело, да се изругује аутору. Са аутором радим само једно - ступам са њим у дијалог, сматра Богомолов. Поводом драме ја имам своје мисли, и морам да их оваплотим у представи. Позориште је самостална уметност, и она ступа у дијалог са делом које се представља на сцени. Само тада представа није читање текста и разлагање по гласовима, већ самостално уметничко дело.

Поред Бориса Годунова ове сезоне у Ленкому Богомолов ће наставити да ради на прози Достојевског. Да ли ће то бити једно дело или представа по мотивима неколико, за сада није решено, рекао је за РИА Новости редитељ.