Дани Москве у Бечу говориће о вековним односима две престонице

10-09-2014 12:57:35 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Werckmeister/cc-by-sa 3. |


Изложба из руских архива која говори о више од пет векова односа између Москве и Беча, отворена је у уторак увече у Руском центру за науку и културу у аустријској престоници у оквиру Дана Москве у Бечу.

Нама се чини да ће таква изложба омогућити да се васпита поштовање према нашој историји – изјавио је на церемонији отварања руководилац департмана за спољноекономске и међународне везе владе Москве Сергеј Черјомин, који се налази на челу делегације Москве на Данима Москве у Бечу од понедељка до среде.

На изложби под насловом "Москва-Беч. Путеви сарадње" могу се видети гравире Великог кнеза Московског Ивана Трећег и Цара Светог Римског Царства Максимилијана Првог, који су разменили прве акредитационе повеље пре 525 година, и копија писма руског посланика у Бечу с краја 18. и почетка 19. века, чувеног мецене кнеза Андреја Разумовског кнезу Григорију Потемкину с предлогом да се организује долазак Моцарта у Русију.

На основу списка руске робе која се извозила у Аустроугарску 1902. године може се сазнати да су на обалама Дунава били тражени не само азбест, житарице, листови злата и цигла, већ и козја длака и коса, коштано брашно и коњски репови. А скице зграда архитекте Фјодора Шехтеља и слике бечких столица које су се производиле у Русији сведоче о пресецању руске модерне и бечке сецесије.

Представљена је копија белешке Јосифа Стаљина канцелару Аустрије Карлу Ренеру од 24. маја 1945. године, у којој генерал предлаже Бечу помоћ у храни од совјетске владе. При томе Стаљин се обраћа социјал-демократи Ренеру са „поштовани друже“.

Материјале за изложбу која ће трајати недељу дана представио је Државни архив РФ и Архив спољне политике РФ.

Пред отварање изложбе одржан је Округли сто на тему "Образовање кроз културу и култура кроз образовање" на којем је вођен жив разговор о тешкоћама предавања руског језика и културе аустријској деци руских емиграната, посебно из мешовитих породица. Био је представљен један од првих уџбеника своје врсте "Желим да говорим руски" за двојезичну децу која похађају викенд-школе у земљама у којима се говори немачки.

Дани Москве у Бечу се одржавају у аустријској престоници од понедељка до среде и садрже и сусрете званичних делегација влада две престонице, економски форум, представљање московског Парка Горког на једном од централних тргова Беча и планирани за среду семинар о организацији безбедности јавних манифестација.