Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Миљеник судбине?

Миљеник судбине?

11-09-2014 01:00:28 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски виолиниста и диригент Владимир Спиваков слави 70. рођендан и ми му од срца честитамо.

Маестро Спиваков

Спиваков је од детињства био готово предодређен за блиставу каријеру: са 13 година је освојио прву награду на такмичењу „Беле ноћи“ и дебитовао је као солиста- виолиниста на сцени Велике сале Петербуршког конзерваторијума. Као дипломац Московског конзерваторијума, он је за пет година, без великих напора побрао све награде на престижним међународним такмичењима, као што је на пример такмичење Паганинија у Ђенови, Маргарите Лонг и Жака Тибо у Паризу, Чајковског у Москви.... Он је заправо постао позната особа муњевито, а после солиситчких концерата у САД 1975.године, добио је статус правог маестра....

Владимир Спиваков је залужни уметник свих чувених оркестара света. Њему аплаудирају Берлин, Беч, Лондон, Њујорк, Париз, а да не говоримо о руским градовима...

Већ пред крај 70-тих година, Спиваков је имао имиџ правог професионалца и милог космополите. Чини се да виолиниста није имао више шта да пожели, али креативним амбицијима нема краја. 1979.године он формира оркестар „Виртуози Москве“- управо тада слава Спивакова постаје општенародна, а он сам синонима за миљеника судбине.

„Виртуози Москве“ брзо су освојили ауторитет међу колегама и успешно путовали по светским фестивалима Салцбург, Единбург, Фиренца итд... Спивакова су високо оценили као диригента, његовом умећу верују и Лондонски и Филаделфијски симфонијски оркестар, као и оркестри Ла Скала и Келнска филхармонија. Деценију након стварања оркестра „Виртуози Москве“ Спиваков је осмислио фестивал у Колмару, а сада је само његово име већ позивница како би у малени француски град дошли водећи светски класични музичари... а да не помињемо руске уметнике Дениса Мацуева, Вадима Репина..

Неколико година је Спиваков заједно са „Виртуозима“ провео у Шпанији. Али, никада није ни помишљао да Русију напусти заувек. По повратку у Москву, он тражи таленте, постао је члан жирија на међународним такмичењима.

Посебна је тема Међународни хуманитарни фонд Валдимира Спивакова, чији је главни задатак подршка талентованој деци. Маестро их позива на своје програме, дарује квалитетне инструменте, приређује радионице. Спиваков-виолиниста и Спиваков- диригент снима више од 40 дискова- од европског барока до Шнитке и Пјарта. Добијајући Државну премију, орден Русије и Француске, свира на виолини Страдиваријуса која му је предата на доживотно коришћење. А још реализује и нове пројекте са Националним филхармонијским оркестром Русије, управља Међународним домом музике у Москви.

„Човек празник“, „човек ватромет“- говоре о Владимиру Спивакову и сматрају га отелотворењем изреке „успео у животу“... Сам маестро није склон сумирању резултата. Надамо да ћемо чути још много тога интересантног и о њему и о његовим делима..

Наталија Сержнатова,