Фестивал „Немачки језик подигнут на куб“ отворио Годину немачког језика у Русији

11-09-2014 01:04:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Година немачког језика и књижевности у Русији отворена je фестивалом „Немачки језик подигнут на куб“ у московском парку „Ермитаж“ у суботу. Овај догађај отвара годину, која је позвана да у Русији пробуди интересовање за немачки језик и књижевност.

На немачком и руском језику говори највећи број становника Европе. Пре годину дана, идеју за унакрсну Годину културе дали су канцелар Немачке Ангела Меркел и председник РФ Владимир Путин, - рекао је амбасадор СРН у РФ Ридигер фон Фрич приликом отварања фестивала.

Дипломата је истакао да у време, када су се „у међународним односима надвили облаци и није све онако добро, како желимо“, треба се сетити „богатства култура и традиција Русије и Немачке“.

Година руског језика и књижевности у Немачкој почела је 6. јуна у Берлинској државној библиотеци. Шестог јуна су се родили велики руски песник Алексанедар Пушкин и велики немачки писац Томас Ман. Та коинциденција има високи смисао: Русија и Немачка су у културном плану увек биле интересантне једна другој и када кажу да је данас политичка криза, важно је да људи чују и разумеју једни друге“, - истакао је специјални представник председника РФ за међународну културну сарадњу Михаил Швидкој. Истичући везе између немачке и руске културе, Швидкој се сетио легенде о Гетеу и Пушкину. Постоји легенда да је Гете, када се срео у Немачкој са Жуковским, замолио га је да преда његово перо младом руском песнику Александру Пушкину, - испричао је Швидкој, додавши да је леп сунчани дан такође добар знак.

Отварању је присуствовао и генерални секретар Гете-Института Јоханес Еберт, који поздравио госте фестивала на добром руском језику. „Када сам радио у Москви и Кијеву, било ми је важно да разумем моје партнере, да би могли да контактирамо. Научио сам руски језик, опростите за моје грешке, рекао је Еберт, додавши да је Гете-Институт спреман да прихвати сваког, ко жели да научи немачки.

Најмасовнији час руског језика са ТВ водитељем Александром Пушкиним почео је у Ермитажу одмах после свечаног дела.

Госте фестивала очекују и „лабораторија прављења стихова“ немачког песника Баса Бетхера, читање немачких књижевника Ане Кушнарове и Лајфа Рандта, мајсторски течај немачког играча Нилса Робицког, познатог под псеудонимом Storm. Предавања о немачкој поп- и рок-музици и филмској уметности ће држати музички критичар Артемиј Троицки и филмски критичар Антон Долин.

13. и 14. септембра у Ермитажу, у оквиру фестивала, одржани су језички мајсторски течаји, сајам књига и хране, предавања посленика руске културе. Госте фестивала чека наступ циркуских уметника „Кабареа Антиквар“, као и интерактивне представе.