Филмски фестивал земаља ЗНД и Балтије „Киношок“ почиње у Анапи

21-09-2014 01:07:49 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Отворени филмски фестивал земаља ЗНД, Летоније, Литваније и Естоније „Киношок-2014“ почиње у Анапи у недељу. У конкурсу пунометражних филмова учествује 13 филмова из Русије, Украјине, Летоније, Казахстана, Узбекистана, Грузије, Киргизије, Естоније, Јерменије, Литваније, Азербајџана, Белорусије.

Фестивал „Киношок“ се одржава у Анапи од 1992. године.

Ове године је фестивал прешао из зоне летовалишта у центар Анапе – на обалу мора, што ће, како планирамо, приближити фестивалски живот становницима града-летовалишта и гостима града, -испричала је приликом конференције за штампу потпредседник фестивала Ирина Шевчук.

Организатори: украјински редитељи су послали филмове за „Киношок“. У оквиру фестивала се одржава 4 конкурса: конкурс пунометражних филмова, конкурс краткометражних филмова „Границе шока“, конкурс играних ТВ филмова „ТВ-шок“, конкурс филмских алманаха Omnibus .

Русију заступа филм Александра Кота Искушење, који је добио Гран-при на 25. Отвореном фестивалу Кинотавр.

Према традицији Киношока, на челу жирија фестивала је познати делатник културе, али не и филмски уметник. Ове године је председник жирија мајстор уметничке фотографије и главни уредник часописа 7 дана Јекатерина Рождественскаја.

Једна од најважнијих акција Киношока је фестивал дечијих филмова КиноМалиШок, који се одржавао током читавог лета у дечијим одмаралиштима Анапског реојна Краснодарске покрајине. Резултате ће оценити дечији гледалачки жири у оквиру фестивала Киношок.

Фестивал се одржава уз подршку владе, Државне думе, Министарства културе и МИП РФ.

Фестивал се одржава од 21. до 30. септембра.