Дечији фестивал Гаврош представиће у Москви најбоља позоришта Данске

23-09-2014 01:11:47 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Најбољи позоришни колективи Данске на Међународном фестивалу представа за децу "Гаврош" у Москви спремни су да представе много изненађења, саопштила је за РИА Новости прес-служба Театриума на Серпуховци под руководством Терезе Дурове.

Фестивал који сваке године одређује стваралаштво јенде од европских земаља, биће одржан у руској престоници по осми пут од 26. септембра до 5. октобра. Позорише на Серпуховци под руководством Терезе Дурове је иницијатор и незаобилазни организатор фестивала за децу који се одвија уз подршку Департмана за културу Москве, амбасаде Краљевине Данске, министарства културе РФ и министарстава иностраних послова и културе Данске.

Дечији програм међународног фестивала "Гаврош" у Москви је одличан симбол културне сарадње између Данске и Русије, истакао је у свом поздраву амбасадор Данске у РФ Томас Винклер.

У оквиру десетодневног позоришног маратона биће одиграно преко 40 представа, које ће се одвијати на неколико престоничних сцена, међу њима је Театар лутака "Образцова", позориште "Моссовета" и позориште "У Никитских ворот". Најбоље представе за децу од две до 12 година представиће трупе из Копенхагена, Холбека, Орхуса и Фридериксберга.

Биће балета, циркуса, савременог плеса, причања прича. Данци су припремили много необичних изненађења за младу публику. Она ће видети у главној улози једне од представа живу кокошку, коју смо одгајили управо за тај посао. То је јединствена ретка врста која није подложна емоционалним стресовима, што је врло опасно за кокошке. Ликови друге поставке ће се рађати из теста пред очима малишана, а деца ће видети и шибице више од човека и много тога другог.

Фестивал ће бити отворен библијским митом о томе како се од брашна и воде рађа Земља и први човек. Представа позоришне компаније Hivid-stoj scenporduction назива се "Стварати!" и намењена је деци од 2 до 5 година. За шестогодишњу публику приказаће необично путовање "Црвенкапице", коју игра права кокошка. За старију децу, од 8 година, биће приказана циркуска представа "Мали принц" компаније Cikaros по чувеној књизи Антоана де Сент-Егзиперија. За сасвим велике љубитеље позоришта од 12 година припремљена је ултрамодерна представа "ONE" у жанру савременог плеса.

У оквиру специјалног програма "Гавроша", како је рекла уметнички директор, биће представљена инсталација која говори о Данској, биће одржана радионица Кандински од А до Ш. Протећи ће семинар Stop-bullying, на којем ће педагог и психолог Дорте Расмусен говорити руским колегама о томе како да зауставе дечију агресију и да спрече малтретирања која се често дешавају у дечијим вртићима и школама.

"Гаврош" ће наставити сарадњу са научно-практичним Центром за дечију психонеурологију. Ове године малим пацијентима Центра биће пружена прилика да виде играчку представу по мотивима руског уметника авангарде Василија Кандинског.