Изложба руског порцелана у музејском комплексу „Царицино“

26-09-2014 01:13:05 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Filtv/сс-by-sa 3.0/ vos |


Изложба „Императорска фабрика порцелана. Дијалог епоха“, која представља више од хиљаду предмета руског порцелана 18.-20. века, отворена је у четвртак у музејском комплексу „Царицино“, саопштавају организатори.

Изложба је уприличена у част два јубилеја- 270.годишњици Императорске фабрике порцелана и 250. годишњици Ермитажа. У десет сала Великог царичиног дворца, представљене су најлепша дела мајстора Државног Ермитажа, музејског комплекса „Царицино“ као и „Императорске фабрике порцелана“, али и делови приватних колекција.

Организатосри изложбе говоре да је порцелан, од времена када се уопште појавио у историји човечанства увек био нека врста загонетке, а тајна се увек чувала посебно ревносно. Такође, порцелан су називали белим златом царева, обзиром да је био и сада јесте ствар престижа.

Оно што овај пројекат чини посебним је то да нема хронолошког принципа. Сале су посвећене темама, а не епохама. Дакле, ту су: театар, музика, пејзаж, мода, фигуре животиња, па се тако неки раритети из 18.-19.века могу видети заједно са предметима насталим у совјетској епохи или чак са сасвим савременим предметима.

„Све што је изложено, направили су талентовани уметници „Императорске порцеланске фабрике“ која је чувена по томе што је успела да очува традиције и јединствени креативни потенцијал. Сада имамо 23 уметника, а многе су фабрике остале без сопствених мајстора“- рекла је генерална директорка „Императорске фабрике порцелана“ Татјана Тилевич.

Директор одељења културног наслеђа министарства културе РФ изјавила је да ће у четвртак, осим изложбе, бити отворена велика музејска продавница сувенира, вероватно највећа у Москви.И све смо то успели да организујемо захваљајући „Императорској порцеланској фабрици“- закључила је Наталија Самојленко.