Прва премијера сезоне у Бољшом театру биће "Орлеанска дева"

26-09-2014 01:14:19 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Vladimir Vyatkin/ vostok.rs |


Прва премијера Бољшог театра у новој 239. сезони биће опера "Орлеанска дева", која ће бити изведена у концертном извођењу, саопштила је за РИА Новости прес-служба театра. Премијера ће бити одржана 26. септембра на историјској сцени театра.

За диригентским путлом је Туган Сохијев – то је деби музичког руководиоца и главног диригента Бољшог театра, који је ово место заузео у фебруару прошле године. Туган Сохијев је завршио Санкт-Петербуршку државну конзерваторију Римски-Корсаков. Његов диригентски деби десио се у Ирској. 2001. године био је позван на дужност музичког руководиоца Велшке националне опере. 2005. године постао је диригент Маријинског театра. Музичар је гостујући диригент водећих европских оркестара, међу којима је Немачки и Лондонски симфонијски, Бечка филхармонија и других.

Опера Чајковског "Орлеанска дева" појавиће се на репертоару Бољшог театра тек други пут у његовој историји. Први пут то се десило 1990. године, сто година пошто је дело компоновано, и то у поставци истакнутог оперског редитеља Бориса Покровског. "Орлеанска дева" се прилично ретко даје у Русији, а у иностранству је скоро непозната. Могуће да је разлог величина и сложеност опере, као и високи захтеви према певачима, пре свега према оној певачици која изводи главну улогу Јованке, за коју је партија написана као за два гласа – сопран и мецо-сопран.

Сматрам да је "Орлеанска дева" незаслужено заборављена. То је грандиозна опера на свима познат историјски сиже, рекао је у интервјуу објављеном у гласилу Бољшог театра Туган Сохијев. Према речима главног диригента, позориште посвећује своју представу 175-годишњици Чајковског, чије име је тесно везано за Бољшој театар.

У представи играју солисти Бољшог театра, учесници Омладинског оперског програма, као и гостујући певачи. Међу њима су Олег Долгов, Станислав Трофимов, Андреј Гоњуков, Игор Головатенко, Петар Мигунов, Марија Лобанова и Ана Смирнова, Богдан Волков и други. Прича о француској националној јунакињи Чајковског је заинтересовала врло дано, још у раном детињству јој је посветио стихове. Чајковски је за основу либрета узео трагедију Шилера, који, како је сматрао композитор, превазишао је све остале „дубином психолошке истине“. Компоновању опере Чајковски је приступио 1878, а 1881. године одржана је њена премијера на сцени Маријинског театра.