Културно наслеђе Сирије и даље пропада

13-01-2015 12:00:40 | | Глас Русије, фото: AP/Aleppo Media Center AMC/ vostok.rs |


У регионима Сирије и Ирака који се налазе под контролом радикалних оружаних групација, дешава се систематско уништавање древног културног наслеђа ових земаља. Статистика УНЕСКА је тим поводом неумољива: неповратно је изгубљено или битно оштећено на стотине историјских објеката, покрадене су вредне музејске експозиције.

То је проблем не само Сирије и Ирака. Културном наслеђу других земаља региона арапско пролеће је такође донело много невоља. Губици египатских музеја, посебно у провинцији, опште су познати. У Либији озбиљно су пострадали градови Сабрата и Лептис Магна, које су основали још Феничани и били су огромни музеји под отвореним небом. Али највећа штета је нанета и даље се наноси културним споменицима Сирије и Ирака. Само последњих недеља били су покрадени музеји у ирачком Мосулу где су се налазиле колекције сумерског, асирског, вавилонског и исламског периода. Разорен је већи део гробнице пророка Јуниса (библијског пророка Јоне) у Саборној џамији ан-Наби у том граду.

Сирија: Уништени споменици културе

У Сирији, према подацима Светског наслеђа, оштећени су у току бојева или актова вандализма сви објекти са списка Светског културног наслеђа. Пет од шест сиријских објеката са тог списка, укључујући древни град Палмиру, замак крсташа Крак де Шеваље и квартови Старог Алепа општећени су.

Детаљније о ситуацији дописнику Гласа Русије испричао је генерални директор Департмана за културно наслеђе Сирије Мамун Абдулкарим.

Уништавање културног наслеђа заиста је реална опасност која постоји у нашој земљи. Две и по хиљаде сарадника Департмана за културно наслеђе колико ради у разним провинцијама земље, ризикујући животе покушава да промени ситауцију. У томе нам помажу како државне структуре, тако и обични грађани, забринути због уништавања древних споменика.

Нажалост, данас, у 21. веку, пробудиле су се примитивне снаге које могу без гриже савести да разарају културно наслеђе читаве земље. Оне нас свесно гурају ка повратку у епоху примитивизма и варварства. Њихов догматски поглед на свет не прихвата однос поштовања према древним културама. На крају великим разарањима су подвргнути многи историјски региони Сирије. Оштећени су споменици у Дејр-Ез-Зори, разорени асирски споменици на југу града Ал-Хасака, гробница Шаш-Хамдан у Алепу, споменик који потиче из 1. века пре наше ере, као и многи други споменици.

Из региона који су се нашли под контролом наоружане опозиције у потоцима одлазе у иностранство древни артефакти из покрадених музеја и са места незаконитих ископавања. То што је украдено из музеја, сиријски Департман за културно наслеђе ставља на међународну потерницу, много тога је пошло за руком да се врати. А плен „црних археолога“ је можда изгубљен заувек.

Овај процес могу да зауставе само одлучне заједничке акције међународне заједнице, уверен је Мамун Абдулкараим.

Позивамо све земље света, читаву међународну заједницу да без обзира на постојећа политичка неслагања, спозна огроман значај сиријске цивилизације за светску историју. Морамо заједничким напорима да спасемо њене древне споменике од разарања.

Можда, нада се главни чувар сиријског културног наслеђа, овај заједнички задатак ће помоћи политичарима разних земаља да нађу заједнички језик и заједничким напорима означе пут ка миру у Сирији. Јер за док траје необјављени рат против ове земље, култура ће остати међу главним пострадалим.

Наталија Шћербакова,