Најтоплија осећања према српком народу на језику уметности, музике и плеса

26-09-2014 01:19:00 | | Глас Русије, фото: kremlinpalace.org/ vostok.rs |


Прави празник руског балета и руске опере „Дани руске духовне културе“, почео је у београдском Сава центру. У српску престоницу су дошли уметници из најпрослављенијих руских театара- Маријинског, Бољшог, Михајловског. Читав пројекат који је припремило Министарство културе РФ, усмерено је на јачање и даљи развој културних веза, које већ постоје међу Србијом и Русијом дуги низ година.

Програм „Дани руске духовне“ културе у Србији даје нам могућност да изарзимо најтоплија осећања према српком народу на језику уметности, музике и плеса“- рекао је руски министар културе Владимир Медински.

Током два дана на сцени Сава центра србска публика ће моћи да види уметнике из Русије. Први дан ће бити посвећен балету, а други – опери. Уредница уметничких програма Сава центра, Слађана Сушчевић говори о сарадњи са Министраством културе РФ:

- С обзиром да je пре четири године Сава-Центар већ радио оваку врсту програма на којој су се представљали Дани руске културе, па је направљена једна пауза од четири године, и с обзиром да смо били добри партнери једни другима, остали смо у лепом пословном и уметничком утиску и односу. Обратили су нам се поново са жељом да и ове године после толико година поново направимо једну такву презентацију руске културе и представимо такву богату уметност руске музике и руског балета. Усаглашавања су трајала око три месеца. Ми смо се усаглашавали, договарали око свих аспеката самог догађаја. Посебно истичемо да је у тим нашим контактима од стране Министарства Културе Руске Федерације изражена захвалност Сава-Центру за велики број културних догађаја који је Сава-Центар изузетно представио и у музичком, у оперском и у балетском смислу говорећи о Русији и њеној култури.

Свакако све ово је порджао и градски секретаријат за културу града Београда коме смо предочили значајност и важност овог догађаја.


Једам моменат у одржавању Дана руске духовне културе у Београду има за Слађану Сушчевић посебан значај. Он је везан за учешће главног диригента Санкт-Петербуршког конзерваторијума Алима Шахмаметјева у фестивалу.

Читав овај догађај када је реч о оперском гала концерту пратиће и учествоваће Велики Симфонијски оркестар РТС-а под управом нашег мајстора Бојана Суђића. У једном делу ће дириговати Бојан а у другом делу ће дириговати Алим Шахмаметијев. Тако да смо некако желели да сублимирамо и да покажемо то једно заједништво у презентацији руске уметности нарочито када је музика у питању.

Припрема за фестивал је готова и гости из Русије су спремни за свој први наступ пред србском публиком,говори Слађана Сушчевић:

- Надам се и верујем да су изабрани прави уметници који ће то на најбољи начин дочарати и када је у питању балет и када је у питању и оперска сцена. Ви знате да је наша публика врло емотивна и по свом сензибилитету и културном образовању наклоњена правим вредностима. Свакако сам део музичког репертоара који ће они сви изводити, од Чајковског преко Римског Корсакова, преко Моцарта, Росинија, Штрауса, Бизеа, то су таква чувена дела да на ће она бити на прави начин презентована. И ја сам сигурна да ће наша публика уживати. Неће ме изненадити и ако то буду овације и аплаузи који ће дуго трајати знајући да иза себе и толико велики број концерата и знајући како наша публика дише. Позивам све посетиоце да дођу! Ово је једна заједничка сарадња у којој је Министарство Културе Руске Федерације приуштило могућност да овакви уметници дођу и да буду презентовани. Са наше стране је да приуштимо да дођу, да стварно уживају у једном посебном догађају и да изађу из Сава-Центра после тих две вечери пуног срца и емоција.

На крају хтели бисмо да нагласимо да је један од уметничких колектива који ће учествовати у оквиру ове културне манифестације је и хор Капеле Санкт Петербурга, који је већ гостовао у Србији, у најтежим врмеенима. Свој наступ они су имали 15. априла 1999. године током бомрдовања. Уметницима је тада било важно да укажу Србији моралну подршку током тих трагичних дана.

Србској публици ће се представити и победница телевизјског такмичења „Велика опера“ руског канала „Култура“- Вероника Џиоева, победници међународнoг такмичења балета DANCEOPEN, прима балерина Маријинског театра Викторија Терешкина, као и заслужени уметник Русије Антон Корсаков, који је добио награду „Плесач 2005. године“ по резултатима анкете часописа Danсe Europe.

Фестивал „Дани руске духовне културе у Србији“ почиње данас. Уверени смо да ће сви који буду посетили концерте, као и наступе опере и балета заиста уживати.

Григориј Соколов,