Изложба Руски Берлин 20-их година 20. века отворена у престоници Немачке

27-09-2014 01:21:12 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Изложба Руски Берлин 20-их година 20. века, посвећена руској емиграцији, отворена је у амбасади Русије у главном граду Немачке.

На изложби је 630 експоната, то су слике, књиге, плакати, разледнице и много тога другог. Изложба је смештена у згради амбасаде, могу да је посете сви заинтересовани, претходно се најавивши телефоном или преко интернета.

Изложба наводи на размишљање о доприносу који су дали руски књижевници, сликари, музичари у развој светске културе, рекао је новианрима аташе за културу амбасаде Сергеј Магута уочи отварања.

Према речима координатора изложбе, заменик руководиоца Немачког пушкинског друштва Андреја Чернодарова, у Берлину двадесетих година прошлог века било је око 400 хиљада емиграната из Русије. Само рускофонских издавања двадесетих година у Берлину је било 150, рекао је он.

Велики део експоната припада приватним колекцијама. То су издања руских класика у Берлину на немачком језику, издања песника и писаца с почетка 20. века који су емигрирали у Немачку – Владимира Набокова, Марине Цветајеве.

Поред тога, у Берлину је у то време било 6 позоришта, 2 балетске трупе, руски емигранти су приређивали културне вечери и салоне. Посебно интересовање, како каже Чернодаров, изазива део изложбе посвећен руском сликару из Саратова Николају Загрекову.

Он је сликао плакате за изборе Социјал-демократске партије, активно се укључивао у политички живот Берлина. Практично је основао покрет Нова предметност – рекао је Чернодаров. Многи Загрековљеви радови, укључујући његов аутопортрет их 30-их година, могу да се виде на изложби. Изложба у амбасади трајаће до 19. децембра.