Руски уметник из Финске – на изложби радова Карла Ларсона у данском музеју

30-09-2014 01:23:59 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ми смо већ саопштили да је 25. септембра у Копенхагену, у музеју Ордрупгорд, отворена изложба Карла Ларсона, најпознатијег и најобиљенијег шведског уметника у свету. Зато не чуди што су сале музеја Ордрупгорд ових дана препуне посетилаца.

Ипак, госте су привукле овамо, не само слике чувеног мајстора, већ и радови савременог руског уметника из Финске Александра Рејхштајна, који органски допуњују изложбу Карла Ларсона.

Изложба Александра Рејхштајна се састоји од великих паноа на којима је уметник направио много пута увећане копије слика и детаље слика Карла Ларсона. Панои су постављени тако да формирају собе којима може да се лута, у којима може да се игра. У собама је намештај, покућство, играчке. У дечијој спаваћој соби може се, на пример, пробати дечија одећа с краја 19. и почетка 20. века, у кухињи може да се игра старим посуђем: лонцима, кашикама, кутлачама.

Историја дуета Ларсон-Рејхштајн је следећа: Директор музеја Ордрупгорд Ана Биргита Фонсмарк је видела 2012. године на изложби Карла Ларсона у Хелсинкију пано руског уметника Александра Рејхштајна на тему слика Карла Ларсона. Он јој се допао, тако да је Ана Биргита решила да позове Александра са његовим радовима на изложбу у Ордрупгорд.

Сам уметник објаснио је своју жељу да направи пано на тему чувеног шведског уметника обиљем светлости, радости и добра у његовим радовима. Он је рекао да је био задивљен када је први пут видео слике Ларсона.

Најважнија за њега су била деца, деца која се играју свуда. У свим собама, чак у радном кабинету. Управо деца и радови за децу један је од главних праваца стваралаштва самог Александра Рејхштајна.

Он је рођен 1957. године у Москви, 1967-82. учио је у московском Полиграфском институту, после његовог окончања специјализовао је илустрацију дечијих књига. Неколико година Александар је радио као уметнички директор у издавачкој кући Искуство, а такође је сарађивао са низом других издавачких кућа, илуструјући књиге за децу и одрасле.

Од 1990. године Александар Рејхштајн живи у Финској, где је неколико година студирао на Универзитету уметности и дизајна у Хелсинкију. Уметник много ради, илуструје књиге које излазе не само у Финској, већ и у Швајцарској, Немачкој, Аустрији, активно учествује у разним изложбама.

Он каже да даје предност уметничким изложбама, у којима органски и активно могу да учествују родитељи и деца. Управо таква изложба сада се одржава у музеју Ордрупгорд. Она ће трајати до 8. фебруара 2015. године.

Лариса Солдоченко,