Нобеловска интрига 2014.

08-10-2014 01:56:45 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Нобелова награда за књижевност је најмање предвидива, чак датум проглашења добитника откривају два дана пре догађаја. Прво је на лонг-листи претендената на Нобелову награду за књижевност за 2014. годину било 210 писаца. Свет ће сазнати име добитника 9. октобра. Овај датум није одабран случајно: према традицији награда за књижевност се додељује у четвртак. Као и увек, главна интрига је у избору.

Већ коју годину критичари имеђународни брокери предвиђају победу властелину душа савремене омладине, Харукују Муракамију. Његово име не захтева коментаре, а његове књиге имају необичан успех у читавом свету. Британска кладионица Ladbrokes прво је сместила талентованог Јапанца на прво место међу могућим нобеловцима. Ипак, последњих дана истискује га кенијски песник и писац левичарских погледа Нгуги Ва Тхионго, познат такође под псеудонимом Џејмс Нгуги. Политички активни аутор пише на енглеском језику и на језику кикују. Године 1962. он је дебитовао романом Не плачи, дете, његове књиге су посвећене оштрим социјалним, културним и политичким проблемима Кеније.

Узрок због чека је Нгуги велики писац који се појавио у Источној и Централној Африци састоји се у томе што он, као и Питер Абрахамс у Јужној Африци и Чинуа Ачебе у Западној Африци, пише на озбиљне теме, истиче локално издање The East African Standard. На списку за Нобелову награду он, као ни Мураками, није новајлија: 2010. године већ су га наводили као могућег претендента.

На трећем месту на списку је белоруска списатељица и новинар Светлана Алексијевич, аутор књиге Рат нема женско лице, Дечаци од цинка, Чернобиљска молитва, Време секнд хенд. Једни називају Алексијевич мајстором уметничко-документарне прозе, а други је карактеришу њена дела као шпекулативну журналистику. У иностранству се сматра да списатељицу прогања Лукашенков режим, сумњиче је за рад за Цију. Од почетка 2000-их година она живи у Европи. Очекивало се да ће Алексијевич доделити награду 2013. године, али награда је припала Канађанки Елис Манро.

Жене не добијају тако често Нобелову награду, рекла је за Глас Русије писац и крижевни критичар Оксана Лискова:

- Награда је углавном мушка, али ево шта је занимљиво: највећи број жена нобеловаца је међу добитницима награде за мир – 15 жена и за књижевност 11. Прва жена писац која је добила ову награду је мој омиљени аутор, Швеђанска Стелма Лагерлеф! Дали су јој награду 1909. године. Она је аутор дивних књига за децу, на њеним јунацима до данас се васпитавају деца из читавог света! Међу добитницима је и Италијанка: Грација Деледа. Наградили су је 1926. године, она је врло реалистичан и хуман писац.

Ипак, руски критичари су склони да сматрају да се избор често базира на идеолошким мотивима. Књижевни критичар Петар Вајл пише: Нобелов комитет, као и свако интелектуално удружење, састоји се од људи левичарских убеђења. Левичарски, наравно, у европској терминологији. Управо зато један од највећих писаца 20. века, Брохес, није добио Нобелову награду. Он је посетио Пиночеа, стегао му руку и хвалио за то што је победио комунисте. При томе сви су схватали величину Борхеса као писца, али Пиночеа му нису опростили.

Сада је међу неевропским ауторима међу првих 10 доспео Сиријац Адонис (псеудоним публицисте и песника Алија Ахмада Саида Асбара, познатог по својим политичким, културним и филозофским дискусијама). Песника су више пута кандидовали за Нобелову награду, можда ће ове године имати среће.

Међу женама на списку је Асија Џебар из Алжира. Песникиња, критичар, публициста, филмски режисер, феминисткиња. Основна тема њених дела је тешка судбина жена у Алжиру. Аутор романа Жеђ, Љубав, фантазија, Алжирске жене у својој половини куће. Живи у Француској, од 2005. је члан Француске Академије.

Од Италијана на списку су два кандидата, Умберто Еко и Дача Мариани. Еко је ушао у светску књижевност 1980, са романом Име руже који му је одмах донео невиђени успех: књига је преведена на 47 језика, продато је 30 милиона примерака. Такође у архиву писца је Фукоово клатно, Баудолино, Прашко гробље. Осим романа, Еко има много академских заслуга. Његова слава као научника и писца заиста је светска.

Дача Мариани је једна од најпознатијих италијанских списатељица, она пише поезију, прозу, драматургију, публицистику. Добитник је многобројних награда, такође не први пут учествује у трци за Нобелову награду. Још су међу фаворитима Патриј Модиано из Француске, Филип Рот из САД, Петер Хандке из Аустрије, Џојс Керол Оутс из САД.

Као што се зна, имена претендената и разматрање кандидатура чувају се у тајности 50 година. Пола века може да се нагађа зашто су одбацили једног, а одабрали другог. Ипак чињеница да је Нобелова награда за књижевност исполитизована и коњуктурна данас практично не изазива сумњу и одражава се на списак кандидата.

Ана Фјодорова,