Гран-при фестивала документарног филма освојио филм Крв

14-10-2014 02:13:34 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Филм режисера Алине Рудницке крв који говори о радном дану покретне станице за трансфузију крви освојио је гран-при седмог фестивала руског документарног филма који је завршен у Њујорку.

Филм Крв је изузетно, занимљиво дело талентованог режисера, рeкла је за РИА Новости координатор филмског фестивала и главни уредник Новог журнала Марина Адамович.

Раније је филм Рудницке већ био освојио неколико награда, између осталог главну награду међународног филмског фестивала Огледало Андреја Тарковског. У филму се говори о томе како комби са лекарима крстари руском провинцијом, a људи у малим селима и градовима стоје у огромним редовима да би после давања крви добили компензацију у храни.

Како је саопштила Адамович, жири филмског фестивала је такође уручио специјалну награду младом режисеру Ани Шишовој за филм Катја, који говори о младој девојци тешке судбине. Она је отишла у Индију како би нашла одговоре на вечна питања: шта је живот, љубав и смрт. Награда је уручена и режисеру Јелена Јакович за филм Василиј Гросман. Схватио сам да сам умро, приређен поводом 50-годишњице смрти писца.

Укупно је на фестивалу било приказано 19 филмова победника руских и међународних филмских фестивала 2013-14. године. Тематика филмова је била разна: то су и историјске цртице у којима се говори о ГУЛАГ-у, Првом светском рату, Холокаусту, и приче о савременој Русији. Све пројекције су биле америчке премијере.