Међународни фестивал фотографија Photovisa почеће у Краснодару

15-10-2014 02:14:49 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Шести међународни фестивал фотографија Photovisa, у којем ће учествовати аутори фотографија из 22 земље, почиње у четвртак у Краснодару, - саопштило је министарство културе тог региона.

Ове године фестивал ће представити 37 изложи уз учешће аутора из Аргентине, Белгије, Бразила, Немачке, Израела, Исланда, Шпаније, Италије, Канаде, Летоније, Холандије, Португалије, Републике Кореја, Словачке, ЈАР и других земаља.

Изложбе у оквиру Photovisa ће бити одржане не само у Краснодару, већ и у Новоросијску, Анапи и Сочију – у 19 изложбених сала Краснодарске покрајине.

Тема фестивала ове године је "Оно што ми је важно и драго". При томе, организатори су саставили изложбени програм тако "да садржи групе изложи које више пута представљају вредности нашег живота". Међу главним таквим вредностима организатори сматрају историју. Та тема ће на Photovisa бити заступљена са неколико изложби
фотографија, међу којима су оне, посвећене историји Русије у 19. и 20. веку.

Таквој вредности, као што је култура, биће посвећени пројекти позваних уметника из Аргентине, Немачке, Израела, Шпаније и САД, - саопштили су организатори. Фестивал је такође обухватио колекцију "Личних вредности", која се састоји од 7 изложби. Фотографије су посвећене породици, кући, схватању себе. У тој се колекцији налазе пројекти "фотографа који игра" из Кореје Јунгхо Канга, московског куратора и теоретика фотографије Владимира Левашова, исландског фотографа Шарлоте Хауксдотир, грузијског аутора Давида Месхија и других.

Photovis по први пут у Русији демонстрира колекцију изложби фотографија земаља Централне и Јужне Америке, савремену аустралијску фотографију. Ове године је дошло време Африке, – истакли су организатори. Гледаоци ће моћи да виде три пројекта – из Италије, Белгије и ЈАР – изјаве љубави природи и култури афричког континента. У оквиру фестивала ће организатори објавити резултате годишњег конкурса фотографија, у којем је ове године учествовало више од 812 аутора из више од 50 земаља. Жири је морао да размотри око 10 хиљада радова. 2014. године фестивал се одржава под окриљем министарства културе Краснодарске покрајине и администрације Краснодара. Photovisa ће завршити свој рад 21. октобра.